Yritysuutiset

F-Secure jakautuu kahdeksi yhtiöksi – markkinat eivät innostuneet

Tietoturvayhtiö F-Secure aikoo jakautua kahdeksi yhtiöksi, jossa yritys- ja kuluttajaliiketoiminta eriytetään toisistaan.

F-Securen hallitus on päättänyt ehdottaa yhtiön kuluttajatietoturvaliiketoiminnan eriyttämistä uuteen listattuun osakeyhtiöön ja on hyväksynyt jakautumissuunnitelman.

Suunnitelmana on, että kuluttajatietoturvaliiketoiminta siirtyy uuteen itsenäiseen yhtiöön, joka perustetaan jakautumisen yhteydessä ja jonka nimeksi tulee F-Secure Oyj.

Jakautumisen täytäntöönpanon arvioidaan tapahtuvan 30.6.2022 ja kaupankäynnin F-Securen osakkeilla Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla odotetaan alkavan 1.7.2022 tai mahdollisimman pian sen jälkeen.

Yritystietoturvaliiketoiminta jää Jakautumisen yhteydessä yhtiöön. Yhtiö on tarkoitus nimetä uudelleen WithSecure Oyj:ksi maaliskuun loppuun mennessä, jolloin myös yhtiön toiminta uuden toiminimen alla alkaa.

Jakautumisen toteutuminen riippuu F-Securen ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksestä, joka arvioidaan pidettävän toukokuussa 2022. Jakautumisen täytäntöönpanon arvioidaan tapahtuvan 30.6.2022.

Tarkoituksena on, että uuden kuluttajatietoturvayhtiö F-Securen hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Pertti Ervi ja toimitusjohtajaksi Timo Laaksonen.

Risto Siilasmaa jatkaa F-Securen eli tulevan WithSecuren hallituksen puheenjohtajana ja Juhani Hintikka yhtiön toimitusjohtajana.

Jakautumisen valmistelujen yhteydessä F-Securen selvittää vaihtoehtoja optimaaliselle pääomarakenteelle. Yksi vaihtoehdoista on varojen hankkiminen osakeannissa rahoittamaan yritystietoturvaliiketoimintaan liittyvän kasvustrategian toteutusta.

Hallitus perustelee jakautumista sillä, että se mahdollistaa omistaja-arvon luonnin molemmille yhtiöille sekä tarjoaa niille mahdollisuuden palvella omia asiakkaitaan paremmin ja vastata niihin erityisiin tarpeisiin, joita yhtiöiden asiakkailla ja yhteistyökumppaneilla on.

”Olemme harkinneet jo jonkin aikaa optimaalista liiketoimintarakennetta F-Securelle. Molemmat liiketoiminnat ovat saavuttaneet 100 miljoonan euron liikevaihdon, joten on mielestämme oikea aika niin asiakkaidemme, henkilöstömme kuin osakkeenomistajiemme kannalta ehdottaa F-Securen kuluttajatietoturvaliiketoiminnan eriyttämistä”, Risto Siilasmaa toteaa.

Siilasmaa uskoo, että suunnitellulla jakautumisella voidaan luoda omistaja-arvoa sekä uudelle kuluttajatietoturvayhtiölle että yritystietoturvayhtiölle.

F-Securen toimitusjohtaja Juhani Hintikka puolestaan kertoo, että erillisiksi jakautuvilla yhtiöillä olisi erilaiset taloudelliset profiilit, mikä tukisi omistaja-arvon luomista pitkällä aikavälillä.

Jakautuminen selventää F-Securen ja WithSecuren strategisia painopisteitä, mikä auttaa tarttumaan kasvumahdollisuuksiin kuluttaja- ja yritystietoturvamarkkinoissa.

Jakautumisen valmistelujen järjestelyjen yhteydessä F-Secure tutkii strategisia vaihtoehtoja optimaaliselle pääomarakenteelle. Yksi mahdollinen vaihtoehto on varojen hankkiminen osakeannissa. Osakeannissa hankittavat varat käytettäisiin rahoittamaan yritystietoturvaliiketoimintaan liittyvän kasvustrategian toteutusta.

Inderesin analyytikko Atte Riikola arvioi, että F-Securen jakautuminen tuo huomattavaa selkeyttä liiketoimintojen strategioihin ja selkeyttää myös niiden arvonmuodostusta sijoittajien näkökulmasta. 

”Kuluttajatietoturvassa (tuleva F-Secure) tavoitellaan keskipitkällä aikavälillä korkeaa yksinumeroista kasvua ja kannattavuuden osalta erittäin vahvaa yli 42 %:n EBITA-marginaalia alkuvaiheen kasvuinvestointien jälkeen. Siten kuluttajatietoturvalla on eväät vakaaseen tuloskasvuun ja vahva rahavirta mahdollistaa arviomme mukaan vuolaan osingonjaon”, Riikola toteaa.

Riikolan mukaan jakautuminen mahdollistaa osien summassa piilevän arvon purkaantumisen.

”Osien summan perusteella F-Securen osakkeessa piilee selvää arvonluontipotentiaalia lähivuosille. Sovellamme perusskenaariossa (5,9e/osake) kuluttajatietoturvan normalisoituun tuloskuntoon 11x EV/EBIT-kerrointa ja yritystietoturvassa 3,5x EV/S-kerrointa tuotteille ja 1,4x EV/S-kerrointa konsultoinnille.”

Riikolan mukaan arvon purkaantuminen vaatii kuitenkin onnistunutta jakautumista ja tämän jälkeen molemmissa liiketoiminnoissa näyttöjä tavoitteiden mukaisesta kehityksestä.

”Nykyisellä osakekurssilla näemme tuotto/riskiin-suhteen riittävän houkuttelevana nojataksemme tähän potentiaaliin”, analyytikko toteaa.

Markkinat ottivat jakautumisilmoituksen maltillisesti vastaan. F-Securen osake kipusi torstaina 2,4 prosenttia.

Artikkelia on täydennetty Inderesin analyytikon näkemyksillä 18.2.2022 kello 11.15.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös