Talouden trendit

Yrittäjät menettävät poikkeusajan tuen helmikuun lopussa

Yrittäjien työmarkkinatuki ja omavastuupäivien poisto päättyvät helmikuun viimeisenä päivänä.

Työttömyysturvassa on ollut tammi-helmikuussa voimassa väliaikaisia lakimuutoksia. Yrittäjät ovat voineet saada työmarkkinatukea poikkeusehdoin koronaepidemian takia. Työttömyyden alussa ei myöskään ole ollut omavastuupäiviä.

Kela kertoo tiedotteessaan, että nämä muutokset päättyvät helmikuun lopussa.

Työttömyysturvan väliaikaiset lakimuutokset päättyvät siis 28. helmikuuta. Kela on voinut maksaa yrittäjille työmarkkinatukea koronaepidemian aikana tietyin ehdoin, vaikka yrittäjän yritystoiminta ei olisi kokonaan päättynyt.

Maaliskuun alusta lähtien yrittäjä voi saada työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassasta vain, jos yrittäjä on jäänyt työttömäksi eli jos yritystoiminta on päättynyt.

Lisäksi työttömyyden alun omavastuupäivät otetaan takaisin käyttöön maaliskuun alusta lähtien. Omavastuuaika tarkoittaa sitä, että työttömyyden alussa on viisi päivää, joilta työttömyysetuutta ei voida maksaa.

Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on kolme kuukautta. Jos yrittäjä työttömyysetuutta hakee menneeltä ajalta, Kela voi soveltaa hakemuksen käsittelyssä päättyneitä lakeja.

Työmarkkinatuki on vuonna 2022 suuruudeltaan 34,5 euroa päivässä ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa sekä myös arkipyhiltä. Yrittäjän työmarkkinatukeen ei makseta lapsikorotusta. Työmarkkinatuesta maksetaan veroa.

Tulot vaikuttavat tukeen. Jos yrittäjä saa työmarkkinatuen ohessa tuloja yritystoiminnasta, tulot pienentävät työmarkkinatuen määrää. Yrittäjä voi kuitenkin ansaita tietyn määrän ennen kuin se vaikuttaa tukeen. Tuloiksi huomioidaan se summa, jonka hakemuksessa yrittäjä arvioi yritystoiminnan tuloiksi kuukaudessa.

Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat kaikki ansiotulot, jotka ylittävät niin sanotun suojaosan. Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää, jonka yrittäjä ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Suojaosa on 279 euroa, jos etuus maksetaan neljän viikon välein ja 300 euroa, jos etuus maksetaan kuukauden välein.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös