Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomistilta varoitus asunnonomistajille: Keväällä syytä varautua yhtiövastikkeiden korotuksiin

Asumisen kustannukset nousevat nyt kiihtyvällä vauhdilla.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 5,6 prosenttia vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Ylläpitokustannukset ovat olleet rajussa nousussa vuoden 2021 alusta lähtien.

Kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kasvoi vahinkovakuutukset, 9,8 prosenttia. Veden ja jäteveden kustannukset kasvoivat 3,0 prosenttia, korjaukset 8,3 prosenttia, lämmitys 6,8 prosenttia, jätehuolto 5,7 prosenttia, hallinto 2,3 prosenttia, käyttö ja huolto 2,9 prosenttia sekä ulkoalueiden hoito 1,2 prosenttia. Siivouksen kustannukset nousivat 0,6 prosenttia ja sähkön kustannukset 9,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan rakennustyypeittäin tarkasteltuna asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousivat 5,1 prosenttia, teollisuusrakennusten 8,4 prosenttia, toimistorakennusten 5,7prosenttia, myymälärakennusten 5,9 prosenttia, päiväkotirakennusten 4,9 prosenttia, koulurakennusten 4,9 prosenttia ja terveyskeskusten 4,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kuva: Tilastokeskus.

Kiinteistön ylläpidon kokonaisindeksi nousi 1,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Kiinteistövero ja tontin vuokra eivät sisälly kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

Nordean ekonomisti Juho Koistiainen arvioi, että kiinteistöjen ylläpidon kustannusnousu johtaa taloyhtiöissä vastikkeiden nousuun.

”Kiinteistön ylläpidon kustannuksen nousevat nyt reipasta vauhtia. Tänä keväänä on syytä varautua vastikkeiden korotuksiin”, tviittaa.

Kommentoi
Ylös
>