Kryptot

Monen kryptovaluuttasijoittajan ymmärrys verotuksen perusasioista puutteellista

Jopa laskujen maksaminen tai tavaroiden ostaminen kryptovaluutoilla saattaa johtaa veroseuraamuksiin.

Verohallinto kertoo, että se odottaa tänä keväänä ennätyksellisen paljon ilmoituksia kryptovaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saaduista tuloista. Verohallinnon arvion mukaan ilmoitettavaa on jopa noin 150 000 suomalaisella. Saadut tulot pitää ilmoittaa itse veroilmoitukselle. 

Kryptovaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saaduista tuloista pitää maksaa verot.

Vuonna 2020 yhteensä 3400 henkilöä ilmoitti kryptovaluutoista saatua tuloa Verohallinnolle. Vuoden 2020 verotuksessa kryptovaluuttojen luovutuksia ilmoitettiin kaikkiaan noin 174 miljoonan euron edestä.

Tänä vuonna Verohallinto odottaa kuitenkin huomattavasti enemmän ilmoituksia. Viime vuoden aikana virtuaalivaluuttoja on markkinoitu aktiivisesti.

Kryptovaluutoissa paljon suomalaisten rahaa

Kryptovaluuttojen arvo nousi voimakkaasti sekä vuoden 2021 alkupuolella että vuoden lopussa. 

”Moni on kotiuttanut voittoja viime vuonna ja nyt vaihdoista ja louhinnoista on viimeistään aika maksaa verot. Virtuaalivaluutat eivät ole enää mikään pieni ilmiö, vaan niissä liikkuu paljon suomalaistenkin rahaa”, ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta sanoo.  

Kryptovaluuttoihin sijoittavat ennen kaikkea miehet, ymmärrys veroasioista puuttuu usein

Verohallinto selvitti viime vuonna, kenellä on omaisuutta kiinni kryptovaluutoissa. Tavoitteena oli ymmärtää sijoittajia paremmin ja auttaa heitä toimimaan veroasioissa oikein. Tyypillisesti kryptovaluuttoihin sijoittava on 20–40-vuotias mies. 

”Moni virtuaalivaluuttoihin sijoittanut kamppailee perusasioiden kanssa. Esimerkiksi veroilmoituksen teossa voi olla haasteita, voittoja ja tappioita ei osata laskea ja myös tulojen ilmoittaminen koetaan haasteelliseksi. Sijoittaja saattaa myös hämmästellä, että pitääkö tästä todella maksaa veroja”, Puiro kertoo.

Verohallinto tekee tälle keväälle parannuksia OmaVeroon, jotta virtuaalivaluuttatulojen ilmoittaminen olisi aiempaa helpompaa.

Tulojen ilmoittaminen ajoissa verotukseen on tärkeää. Verohallinto seuraa ja valvoo tänäkin vuonna virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja ja käyttää seurannassa apuna eri lähteistä saatuja tietoja. Verohallinto lähettää myös oma-aloitteisesti tietoja virtuaalivaluuttakaupoista muihin maihin.

Faktaa kryptovaluuttojen verotuksesta

Kun tulot kryptovaluutoista ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille.

Kryptovaluutoista voi muodostua verotukseen ilmoitettavia tuloja monella eri tavalla.

Verotuloja voi syntyä, jos sijoittaja on viime vuonna vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksanut virtuaalivaluutalla laskuja, ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja tai osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan.

Esimerkki kryptovaluutalla tehdyn ostoksen verovaikutuksista: 

Pekka on aikanaan ostanut 200 kryptovaluutta A:ta hintaan 5 euroa/kappale. Hankintahinta on siis ollut yhteensä 1 000 euroa.

Sen jälkeen Pekkaa ostaa verkkokaupasta tavaroita yhteensä 1 000 euron arvosta elektroniikkaa, jotka hän maksaa virtuaalivaluutta A:lla hetkellä, jolloin virtuaalivaluutta A maksaa 10 euroa kappaleelta. Hän siis vaihtaa 100 virtuaalivaluutta A:ta kyseisiin tavaroihin ja kryptovaluutan arvo on kaksinkertaistunut.

Elektroniikan osto eli virtuaalivaluutan vaihtaminen verkkokaupan tuotteisiin realisoi samalla virtuaalivaluutan arvonmuutoksen verotuksen, jolloin Pekalle syntyy tässä tilanteessa pääomatulona verotettavaa luovutusvoittoa 1 000 euroa – 500 euroa (= sadan virtuaalivaluutta A:n hankintahinta) = 500 euroa.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Palkansaajien esitäytetyt veroilmoitukset tulevat OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tiedot voi täydentää, kun oma esitäytetty veroilmoitus löytyy OmaVerosta. Täydentämisen määräpäivät ovat toukokuussa.

Webinaareista lisätietoa

Verohallinto järjestää tiistaina 22.3. kaksi webinaaria, joiden tarkoitus on auttaa virtuaalivaluuttasijoittajia hoitamaan veroasiat ajoissa ja oikein. 

”Olemme saaneet sekä ilmoittautumislomakkeen että Facebookin keskusteluryhmien kautta jo nyt yli sata kysymystä, mihin sijoittajat toivovat vastauksia. Tavoitteena on antaa käytännönläheisiä neuvoja ja tarjota tietoa myös uusista virtuaalivaluuttoihin liittyvistä ilmiöistä, kuten NFT, cashback tai staking”, erityisasiantuntija Juho Hasa Verohallinnosta kertoo.

Molemmat webinaarit ovat maksuttomia ja katsottavissa sekä osoitteessa http://www.mediaserver.fi/live/vero että Verohallinnon Facebook-kanavalla

Virtuaalivaluutat ja verotus – yleistä tietoa ja vakiintuneita käytäntöjä alkaa 22.3. klo 13, Virtuaalivaluutat ja verotus – erityistilanteita ja uusia ilmiöitä puolestaan klo 14.  

Lisätietoja: 

Virtuaalivaluutat, näin ilmoitat – vero.fi 

Virtuaalivaluuttojen verotus – vero.fi 

Tapahtumat, verkkoseminaarit – vero.fi 

Kommentoi
Ylös
>