Markkinakommentit

Korkohuolet synkistävät osakemarkkinoiden tunnelmia

Korot ovat nousussa ja keskuspankin rahapolitiikka kiristymässä, mutta Nordea pitää edelleen amerikkalaisosakkeet ylipainossa.

Korot ovat jatkaneet nousuaan. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on noussut puolessa vuodessa lähes 70 prosenttia 2,8 prosenttiin. Samalla ajanjaksolla lyhyempi kahden vuoden korko on noussut vieläkin railakammin, lähes 490 prosenttia vajaaseen 2,6 prosenttiin.

Myös Euroopassa korot ovat nousussa, ja Saksan 10-vuoden korko, joka pitkään oli negatiivinen, on nyt kivunnut 0,8 prosenttiin.

Kohoava korko alkaa olla rasite osakemarkkinoille, vaikkakin korkojen nousujaksot ajoittuvat usein nousevien osakekurssien aikaan. Globaalit osakkeet laskivat euroissa mitattuna 2,7 prosenttia viime viikolla.

Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen arvioi pankin viikkokatsauksessa, että tärkein tekijä epävarman tunnelman taustalla oli juuri Yhdysvaltain korkojen nousu. Korhosen mukaan Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell avasi tien suuremmille koronnostoille tulevissa kokouksissa.

Powell antoi vastikään ymmärtää Fedin kannattavan 50 korkopisteen eli 0,50 prosenttiyksikön koronnostoa toukokuun kokouksessa. Kurssilaskun perusteella näyttää siltä, että osa sijoittajista ei odottanut niin suurta koronnostoa ja siksi se sai aikaan myyntiaallon osakemarkkinoilla.

Powellin kommenttien myötä 50 korkopisteen koronnosto on nyt se todennäköisin vaihtoehto toukokuussa. Pääjohtaja kertoi myös torstaina, että eritoten tällä hetkellä Fedin tärkein tavoite on inflaation taltuttaminen ja näin ollen kuluttajahintakehityksen vakauttaminen.

Futuurimarkkinoilla hinnoitellaan CME FedWatch Toolin mukaan nyt peräti 94 prosentin todennäköisyyttä, että ohjauskorkoa nostetaan 75 korkopistettä kesäkuussa. Se olisi toteutuessaan suurin koronnosto sitten marraskuun 1994. Vielä ennen Powellin kommentteja todennäköisyys oli 70 prosenttia ja viikko sitten vain 28 prosenttia.

Korhosen mukaan tavallisesti Fed nostaa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä kerrallaan, mutta korkeaksi kohonneesta inflaatiosta johtuen ohjauskorkoa voidaan tarvittaessa nostaa myös 0,5 prosenttiyksiköllä kerralla.

”Sijoittajat odottavat jo melko yksituumaisesti Fediltä 0,5 prosenttiyksikön koronnostoa toukokuun alun korkokokouksessa. Markkinoilla hinnoitellaan tällä hetkellä, että Fed nostaisi ohjauskorkoaan vielä 2,25 prosenttiyksiköllä tämän vuoden aikana”, sijoitusstrategi arvioi.

Fedin on siten tehtävä useammassa kokouksessa tavallista suurempia koronnostoja, mikäli keskuspankin rahapolitiikan kiristäminen etenisi sijoittajien odotusten mukaisessa tahdissa.

Yritykset ovat kuitenkin raportoineet vahvaa tuloskehitystä ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

”Viime viikon tulosjulkistukset jatkoivat Yhdysvalloissa ennusteylitysten sarjaa. Kun noin viidesosa yhtiöistä on raportoinut, analyytikoiden tulosennusteista on menty yli lähes kymmenellä prosentilla”, Korhonen kertoo.

Jenkkiyhtiöiden kurssiliikkeet ovat kuitenkin olleet melko kirjavia, mitä selittää liiketoimintojen tulevaisuuden näkymät.

”Esimerkiksi suoratoistomarkkinoilla kilpailu on koventunut odotettua ripeämmin, minkä takia alan uranuurtajan Netflixin reippaasti odotuksia parempaa tulosta seurasi voimakas kurssilasku. Toisaalta vaikkapa romahtaneen turismin kourista elpyvien lentoyhtiöiden tai hyvin pärjänneiden lääke- ja päivittäistavarayhtiöiden ennusteylityksiä on palkittu ripeällä kurssinousulla”, Korhonen toteaa.

Nordean mielestä talous- ja tulosnäkymät puoltavat huolista huolimatta edelleen hyviä näkymiä osakemarkkinoille. Liiallisen synkkyyden hälvettyä pankki suosittelee osakkeille edelleen ylipainoa, mutta pankki ei suosittele enää vahvaa ylipainoa.

Pankki pitää edelleen Pohjois-Amerikan osakkeet ylipainossa ja Euroopan osakkeet vastaavasti alipainossa. Nordean mukaan kasvun edellytykset ovat paremmat Atlantin toisella puolen, mikä tukee myös tulosten kasvua. Euroopassa sen sijaan kovan elpymisen jälkeen rakenteelliset huolet sekä Ukrainan kriisi voivat painaa Eurooppaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös