Oma talous

Matkakuluvähennystä korotetaan tilapäisesti – verohallinto peräänkuuluttaa malttia

Työmatkojen matkakustannusten matkakuluvähennystä korotetaan tilapäisesti. Verokortin päivittämisellä ei ole vielä kiire, muistuttaa Verohallinto.

Hallitus on päättänyt korottaa matkakuluvähennystä tilapäisesti vuodelle 2022. Hallitus linjasi asiasta helmikuussa 2022 ja hallituksen esitys annettiin torstaina 7. huhtikuuta. Syynä vähennyksen korotukselle on polttoaineiden hintojen nousu.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärää korotetaan 7 000 eurosta 8 400 euroon. Oman auton käytön mukaan myönnettävän matkakuluvähennyksen kilometrikohtainen euromäärä korotetaan 0,30 euroon kilometriltä ja käyttöetuauton mukaan myönnettävä määrä 0,24 euroon kilometriltä. Muutos nostaa vuonna 2021 myönnetyn vähennyksen määrää viisi senttiä kilometriltä. 

Omavastuu 750 euroa pysyy ennallaan. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja kannattaa ilmoittaa verotuksessa vasta, jos omavastuu ylittyy.  

Lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan 1.7.2022, jolloin myös Verohallinto voisi toteuttaa muutokset järjestelmiinsä. Tämän jälkeen verovelvolliset voisivat hakea muutosverokorttia ja saada muutokset hyödykseen jo kuluvan vuoden ennakkoperinnässä. Muutokset matkakuluvähennyksessä vaikuttavat noin 594 000 verovelvollisen verotukseen.

Kiirettä verokortin muuttamiseen ei vielä ole

Matkakuluvähennyksen muutoksia sovelletaan koko vuoden 2022 verotuksessa eli takautuvasti vuoden 2022 alusta asti. 

Verohallinto toivoo palkansaajilta malttia vähennyksen hyödyntämisessä.

Jos verovelvollinen haluaa huomioida vähennyksen jo tänä vuonna omassa veroprosentissa, kannattaa tehdä uusi verokortti heinäkuussa tai sen jälkeen.  

”Kaikkien, joita asia koskettaa, kannattaa ehdottomasti päivittää verokortti tänä vuonna. Verokortille nämä parannetut vähennykset voi ilmoittaa aikaisintaan heinäkuussa, mutta alkusyksystäkin ehtii hyvin. Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennykset vaikuttavat siihen, kuinka paljon maksaa palkastaan veroja loppuvuonna”, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta sanoo.  

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.  

Ylitalon ohje heille, jotka voivat ilmoittaa matkakuluja oman auton käytön mukaan tältä vuodelta, on sama kuin muillekin: vähennykset saa nopeimmin käyttöön, kun vie ne verokortille heinäkuussa tai alkusyksystä, Ylitalo neuvoo.  

Kaikki palkansaajat ovat viime viikkojen aikana saaneet OmaVeroon vuoden 2021 esitäytetyn veroilmoituksen. Täydentämisen määräpäivät ovat toukokuussa.  

Verohallinto muistuttaa, että tänä keväänä veroilmoituksella pitää viimeistään ilmoittaa kodin ja työpaikan väliset matkakulut viime vuodelta. Viime vuoden osalta omavastuu on 750 euroa ja vähennyksen enimmäismäärä on 7 000 euroa. 

”Vaikka viime vuoden matkakulut olisikin huomioinut jo viime vuonna verokortilla, pitää veroilmoitus silti tarkistaa”, Ylitalo muistuttaa.  

Matkakuluvähennys on suosittu

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat sekä ilmoittajien määrän että ilmoitettujen eurojen perusteella suosituin vähennys. Vuonna 2020 yhteensä 785 000 henkilöä ilmoitti kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja Verohallinnolle. Matkoihin liittyviä kustannuksia ilmoitettiin yhteensä 2,1 miljardia euroa. 

Viime vuonna verovähennyksiä kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista sai lähes 700 000 henkilöä, yhteensä 1,4 miljardia euroa. 

Verohallinnon mukaan moni pienituloinen hakee vähennystä matkakuluista, vaikka hakemisesta ei ole hänelle hyötyä korkeasta omavastuusta johtuen.

”Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja hakevat jonkin verran myös niin pienipalkkaiset henkilöt, että heillä matkakulut eivät vähennä veroja, koska heidän ei tarvitse veroja niin pienestä palkasta muutenkaan maksaa. Pienituloiset ilmoittavat myös muita tuloluokkia enemmän matkakuluja, joiden summa ei ylitä omavastuuta”, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo. 

Valtiovarainministeriö valmistelee myös yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden asiaan liittyvien ministeriöiden kanssa kevään 2023 hallitusneuvotteluihin mennessä uuden tukimallin, jossa tukea voidaan myöntää kotitalouksille tulo- ja alueperusteisesti.

Lisäksi selvitetään, voidaanko malliin luoda myös elementti, jossa markkinahintojen äkillinen nousu mahdollistaisi automaattisen tulotuen maksamisen kotitalouksille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös