Osakeanalyysit

Nokian Renkaiden kärsimysten tie jatkuu EU:n uusien pakotteiden myötä

Analyytikko suosittaa sijoittajille varoivaisuutta Nokian Renkaiden osakkeiden kanssa.

Nokian Renkaat rengasyhtiö osakkeet sijoittaminen
Kuva: Nokian Renkaat Oyj.

EU asetti viime viikolla Venäjää kohtaan laajan listan uusia pakotteita. Perjantaina 8. huhtikuuta hyväksytyt pakotteet täydentävät aiemmin hyväksyttyjä EU-pakotteita Venäjän toimintaa vastaan.

Yhtenä osana uusia pakotteita vientikieltolistalle tuli laaja lisäjoukko teolliseen toimintaan liittyviä tuotteita.

Nokian Renkaat kertoi 9. huhtikuuta saaneensa tiedon, että EU:n uusiin pakotteisiin kuuluu myös kielto tuoda renkaita Venäjältä EU:hun. Yhtiö kertoo tutkivansa parhaillaan uusia pakotteita yksityiskohtaisesti ja jatkaa valmiussuunnitelmiemme toteuttamista. Nokian Renkaat kertoi maaliskuun lopussa, että se vauhdittaa suunnitelmiaan investoida uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa.

Yhtiö kertoo jatkavansa tuotantokapasiteetin kasvattamista tehtaillaan Nokialla ja Daytonissa Yhdysvalloissa. Uudet renkaiden tuontirajoitteet eivät vaikuta yhtiön raskaiden renkaiden liiketoimintaan, koska kaikki raskaat renkaat valmistetaan Suomessa.

Uudet pakotteet iskevät voimalla

Nokian Renkaat on yksi eniten Ukrainan sodasta kärsineitä kotimaisia pörssiyhtiöitä.

Yhtiö kertoi vain muutamia päiviä Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, että se peruuttaa taloudellisen ohjeistuksensa vuodelta 2022.

Nokian Renkaat tuottaa 17 miljoonaa rengasta Venäjällä vuosittain ja henkilöautorenkaiden tuotannosta peräti 75 prosenttia sijaitsee Venäjällä. Vertailun vuoksi: Suomessa yhtiön tuotantokapasiteetti on viisi miljoonaa rengasta ja USA:ssa miljoona. USA:ssa on odotettavissa kasvu neljään miljoonaan vuoteen 2024 mennessä.

Uudet pakotteet ovat kova isku rengasyhtiölle.

”Venäjän tuotantolaitos on Nokian Renkaille erittäin tärkeä, sillä käsityksemme mukaan se vastaa noin 70-75 % Henkilöautonrenkaat-segmentin nykyisestä tuotantokapasiteetista. Tätä kapasiteettia yhtiö on myynyt mm. Pohjoismaihin ja Muualle Eurooppaan, jotka vastasivat 67 % yhtiön kokonaisliikevaihdosta vuonna 2021”, kertoo Inderesin analyytikko Petri Gostowski.

Siten pakotteet iskevät voimalla Nokian Renkaiden liikevaihtoon ja sitä kautta myös tulokseen, Gostowski arvioi. Hänen mukaansa se vie pohjan ainakin Inderesin lyhyen tähtäimen ennusteilta.

Gostowskin mukaan myös Nokian Renkaiden keskipitkän aikavälin ennusteisiin kohdistuu laskupaineita, vaikkakin jollain aikavälillä myyntiä EU-alueelle yhtiö voi todennäköisesti ainakin pieneltä osin korvata muilla markkinoilla.

Nokian Renkaiden tuloksentekokykyyn liittyy paljon epävarmuutta

Gostowski suosittelee sijoittajille varovaisuutta osakkeen kanssa. Epävarmuus yhtiön ympärillä on poikkeuksellisen korkeaa. Nokian Renkaat julkistaa kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin tuloksensa 27.4., jolloin yhtiöltä voidaan odottaa lisätietoja lyhyen tähtäimen näkymistä.

Konkretiaa rengasyhtiön suunnitelmista vauhdittaa kapasiteettiaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa on vielä rajallisesti, analyytikko muistuttaa.

Inderesin suositus Nokian Renkaille on edelleen vähennä ja osakkeen tavoitehinta 15 euroa on vain hieman korkeampi kuin viimeisin 13,6 euron kurssinoteeraus.

Inderes odottaa viime vuoden 325 miljoonan euron oikaistun liikevoiton jäävän tänä vuonna vain 218 miljoonaan euroon. Oikaistun osakekohtaisen tuloksen analyysitalo odottaa laskevan viime vuoden 1,8 eurosta 1,2 euroon. Analyytikoiden konsensusodotus on myös 1,2 euron osakekohtainen tulos tälle vuodelle.

Yhtiötä seuraavista analyytikoista enemmistö antaa osakkeelle nyt pidä-suosituksen. Kolmen suositus on vähennä ja kahden myy.

Rengasyhtiö on jatkanut laskuaan ja vuoden alusta osakkeen arvosta on sulanut jo lähes 60 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös