Indikaattorit

Ennakoiko tämä pohjalukemissa oleva kontraindikaattori osakekurssien nousua?

AAII:n eli American Association of Individual Investorsin tuorein yksityissijoittajien luottamusta kuvaava indikaattori on vajonnut pohjalukemiin.

AAII selvittää yksityissijoittajien sijoitustunnelmia viikoittain tehtävällä kyselyllä. Viimeisimmässä kyselyssä niiden yksityissijoittajien prosenttiosuus, jotka odottavat osakekurssien laskevan seuraavan kuuden kuukauden aikana, on yli 50 prosenttia viidennen kerran kahdeksan viikon aikana.

Viimeisin AAII-kysely osoittaa myös lyhyen aikavälin optimismin osakkeiden laskusta vajonneen alle 20 prosenttiin.

Odotukset osakekurssien noususta seuraavan puolen vuoden aikana laskivat 1,6 prosenttiyksikköä 19,4 prosenttiin. Pudotus asettaa optimismin seitsemän viikon matalimmalle tasolle. Pörssikurssien nousua odottavat tunnelmat ovat alle historiallisen 38 prosentin keskiarvonsa peräti 30 peräkkäisen viikon ajan ja epätavallisen alhaisella tasolla 17 kerran 21 viikon aikana.

Odotukset osakekurssien laskusta puolestaan seuraavan puolen vuoden aikana hyppäsivät 11,5 prosenttiyksikköä 58,3 prosenttiin. Tämä on seitsemän ajanjaksolla korkein lukema. Se pitää pessimistiset tunnelmat historiallisen keskiarvonsa – mikä on 30,5 prosenttia – 29 kerran viimeisten 30 viikon aikana ja epätavallisen korkealla tasolla kymmenennen kerran 11 viikon aikana.

Suurin osa viimeisimmän viikon vastauksista kirjattiin ennen, kun USA:n keskuspankin avomarkkinakomitea ilmoitti 75 peruspisteen historiallisesta koronnostosta.

AAII:n kyselyä voidaan pitää jonkinlaisena kontrasijoittajan apuvälineenä. Historiallisesti nimittäin S&P 500 -indeksi on jatkanut keskimääräistä ja keskimääräistä korkeampia tuottoja kuuden ja 12 kuukauden ajanjaksojen aikana silloin, kun nousumarkkinan tunnelmat ovat epätavallisen alhaiset.

S&P 500 on myös alisuorittanut keskimääräistä heikomman neutraalin sijoittajatunnelman jälkeen, vaikka yhteys on heikompi.

Yritysten tuloskehityksen lasku on saattanut lisätä monien yksittäisten sijoittajien huolta mahdollisuudesta edelleen jatkuvasta laskusuhdanteeseen osakemarkkinoilla. Synkkiin tunnelmiin vaikuttavat myös inflaatio, korot, koronaviruspandemia, politiikka, Venäjän jatkuva hyökkäys Ukrainaan, osakemarkkinoiden volatiliteetti ja talous.

Myös Handelsbanken arvioi aamukatsauksessaan, että AAII:n sijoittajakyselyä voidaan pitää eräänlaisena kontra-indikaattorina. Pankin mukaan yleensä heikolle tasolle vajonnut luottamus ennakoi markkinoiden nousua, joka tapahtuu usein hyvinkin nopeasti samaan aikaan luottamuksen käänteen kanssa.

Jos taas luottamus on valmiiksi vahvaa, ei sillä ole enää samalla tavalla tilaa vahvistua, mikä ennakoi usein keskimääräistä heikompaa markkinakehitystä lyhyellä aikavälillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös