Talouden trendit

Jätti-investointi tuo tekstiilikuitua valmistavan tehtaan Kemiin

Stora Enso vuokraa osan Veitsiluodon tehdasalueesta Kemissä Infinited Fiber Companylle.

Vuokrattava tila on Kemin Veitsiluodon tehtaan entinen paperikonehalli. Tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber Companylle suunnittelee rakentavansa sinne tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua tuottavan kaupallisen mittakaavan tehtaan.

Infinited Fiber Company on muoti- ja tekstiiliteknologiayritys, jonka teknologia muuttaa selluloosapitoiset materiaalit, kuten käytetyt vaatteet, tekstiilikuiduksi. Yhtiön tekstiilikuitu on biohajoavaa eikä sisällä mikromuoveja. Siitä valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää samassa prosessissa yhdessä puuvillapitoisen tekstiilijätteen kanssa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Espoossa. 

Infinited Fiber muistuttaa monella tapaa hiljattain pörssiin listautunutta, niin ikään suomalaista Spinnovaa. Molemmat yhtiöt ovat kehittämässä ympäristöystävällisiä tuotantoteknologioita vaateteollisuudelle.

Sen lisäksi että Spinnova ja Infinited Fiber ovat toistensa kilpailijoita melko samantapaisilla tuotteilla, heillä on myös keskenään muutakin yhteistä. Molempien yhtiöiden taustalla on samoja yhteistyökumppaneita, kuten H&M ja Adidas.

Stora Enso myi aiemmin kesäkuussa kaukolämpöliiketoimintansa teollisuuden ja kuntien kehittyneitä infrastruktuuripalveluja tarjoavalle Nevelille.

“Pyrimme aina löytämään vastuullisia ja taloudellisesti vakaalla pohjalla olevia elinkelpoisia ratkaisuja entisille tehdasalueillemme. Olen tyytyväinen, että olemme kyenneet etenemään Veitsiluodon hankkeessa nopeasti yritysten kanssa, jotka voivat hyödyntää Veitsiluodon infrastruktuuria ja tuoda alueelle uutta toimintaa. Työmme jatkuu edelleen, jotta alueelle saataisiin lisää liiketoimintaa ja työpaikkoja”, sanoo Stora Enson maajohtaja, talousjohtaja Seppo Parvi.

Infinited Fiber Companyn mukaan poistotekstiilejä hyödyntävä tehdas loisi toteutuessaan Veitsiluotoon arviolta 270 uutta työpaikkaa.

Yhtiön uusiokuituteknologia muuttaa selluloosapitoiset materiaalit, kuten käytetyt puuvillapitoiset vaatteet, uusiokuiduksi, joka on biohajoavaa eikä sisällä mikromuoveja. Siitä valmistetut tekstiilit voidaan kierrättää uudelleen samassa prosessissa yhdessä puuvillapitoisen tekstiilijätteen kanssa.

”Suunnittelemme Veitsiluotoon tehdasinvestointia, jonka suuruus on noin 400 miljoonaa euroa. Asiakkaamme ovat maailman johtavia muoti- ja vaatealan yrityksiä, ja arvioimme tulevan tehtaan lähes koko Infinna™-uusiokuitutuotannon suuntautuvan vientiin. Veitsiluodon alueella on monia tulevaa liiketoimintaa tukevia vahvuuksia, erityisesti sijainti meren rannalla, olemassaoleva infrastruktuuri sekä osaavaa työvoimaa”, sanoo Infinited Fiber Companyn toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja Petri Alava.

Stora Enso on kartoittanut Veitsiluodon alueen tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia kesästä 2021 lähtien. Arviointikriteereinä ovat olleet toimijan taloudelliset toimintaedellytykset, hankkeen rahoitus sekä liiketoiminnan työllistämisvaikutukset. Työ jatkuu muiden toimijoiden löytämiseksi jäljelläolevalle tehdasalueelle.

Stora Enso lopetti sellun ja paperin tuotannon Veitsiluodossa syyskuussa 2021. Stora Enson saha jatkaa toimintaansa saarella ja täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Yhtiö työllistää alueella edelleen noin 100 työntekijää sahalla sekä henkilöstöhallinnon ja palvelukeskuksen palveluksessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös