Talouden trendit

Euro romahti lähes pariteettiin

Euron arvo suhteessa dollariin saattaa romahtaa pian pariteettiin eli 1,0 dollariin. Euro on romahtanut lähes alhaisimmalle tasolle 20 vuoteen.

Euro on menettänyt vaihtokurssiaan suhteessa USA:n dollariin toukokuusta 2021 alkaneessa laskussa. Euron vaihtosuhde dollariin on valuuttamarkkinoilla enää 1,025 dollaria, kun ennen finanssikriisiä keväällä 2008 oli lähes 1,6 dollaria.

Euro luisui lähes 20 vuoden alimmalle tasolle dollariin nähden, kun valuuttakauppiaat löivät vetoa siitä, että Euroopan keskuspankki hidastaa korkojen nostojen tahtia eurotalouden taantumavaaran vuoksi.

Yhteisvaluutta laski lähes 1,7 prosenttia 1,025 dollariin, mikä on heikoin taso sitten joulukuun 2002. Rahamarkkinat leikkasivat edelleen ennusteita EKP:n rahapolitiikan kiristymisestä euroalueen kasvunäkymien tummuessa. Lisäksi valuuttamarkkinoilla epäillään nyt euroalueelle syntyvän kaasupulan Venäjän vähentäessä toimituksiaan.

Pelot taantumasta saavat valuuttamarkkinat hakemaan suojaa turvasatamasijoituksena pidetystä dollarista. Se lisää dollarien kysyntää ja nostaa sen noteerausta suhteessa euroon.

Myös kasvava korkoero syö euron vaihtokurssia.

Ukrainan sodan seuraukset rajoittavat EKP:n kykyä nostaa korkoja yhtä nopeasti kuin Yhdysvaltojen keskuspankki Fed. Se kasvattaa korkoeroja USA:n ja euroalueen välillä. Kun USA:n korot nousevat euroaluetta nopeammin, lisää se dollareihin kohdistuvaa kysyntää, mikä puolestaan parantaa dollarin vaihtosuhdetta euroon nähden.

Bloombergin optiohinnoittelumallin mukaan on 60 prosentin mahdollisuus, että eurovaluutta saavuttaa vuoden loppuun mennessä pariteetin dollariin nähden, kun todennäköisyys vielä maanantaina oli 46 prosenttia.

”Pariteetti on nyt vain ajan kysymys”, sanoi Neil Jones, Mizuho-yhtiön valuuttamyynnin johtaja kertoo Bloombergille.

EKP:n odotetaan aloittavan myöhemmin tässä kuussa ensimmäisen ohjauskorkojen kiristysvaiheen vuosikymmeneen 25 korkopisteen korotuksella. Sitä vastoin Fed on nostanut korkoja jo 150 korkopistettä, ja markkinat hinnoittelivat 80 prosentin todennäköisyydellä 75 peruspisteen nousuun heinäkuun kokouksessaan.

”Eurosta on vaikea löytää mitään positiivista sanottavaa. Kun EKP pitää kiinni linjastaan, jonka mukaan näemme vain 25 korkopisteen korotuksen heinäkuussa – aikana, jolloin muut korot nousevat paljon nopeammin – ja odotellessaan syyskuun nopeampaa kiristystä, tukea eurolle ei ole löytymässä korkeammista tuotoista”, toteaa Dominic Bunning, HSBC:n Euroopan valuuttatutkimuksen johtaja Bloombergille.

Rahamarkkinoilla treidaajat ennustavat, että EKP nostaa tänä vuonna ohjauskorkoa noin 140 peruspistettä, kun ennuste lähes kolme viikkoa sitten oli yli 190 peruspistettä. Uudelleenhinnoittelu kiihtyi viime viikon heikkojen taloustietojen jälkeen, ja treidaajat leikkasivat ennusteitaan jälleen tiistaina sen jälkeen, kun Ranskan palvelujen ostopäällikköindeksiä tarkistettiin alemmaksi.

Sijoittajat ovat myös olleet varovaisempia euron suhteen niin sanotun pirstoutumisen riskin vuoksi, kun euroalueen taloudellisesti heikommat maat näkevät tarpeettomia piikkejä lainanottokustannuksissa rahoitusolojen kiristyessä.

Kommentoi
Ylös
>