Oma talous

Energiayhtiö Helen: Pörssisähköön siirtyneistä asiakkaista iso osa pudotti kulutustaan jopa neljänneksellä

Pörssisähkö näyttää luovan kuluttajille selvästi suuremman kannusteen säästää energiankulutustaan verrattuna kiinteähintaisia sopimuksia solmineisiin kuluttajiin.

Sähkön hinnalla on merkittävä vaikutus sähkön kulutukseen. Se voidaan päätellä energiayhtiö Helenin selvityksestä.

Energiamurros ja yhteinen huoli sähkön riittävyydestä ovat saaneet Helenin pörssisähköasiakkaat vähentämän energiankulutustaan.

Energiayhtiö Helen kertoo tiedotteessaan, että sen pörssisähköön siirtyneet asiakkaamme vähensivät energiankulutustaan 15 prosenttia samalla, kun kiinteähintaisen sähkösopimuksen solmineiden asiakkaiden kulutus pysyi ennallaan.

Pörssisähköasiakkaiden energiansäästöstä kertovat tulokset käyvät ilmi Helenin Data ja tekoäly -yksikön tekemästä selvityksestä, jossa vertailtiin niin sähkön markkinahintaan sidotun kuin kiinteähintaisen sähkösopimuksen solmineiden asiakkaiden energiankulutusta ja siinä tapahtuneita muutoksia.

”Keräämämme aineiston perusteella voidaan todeta, että pörssisähköasiakkaat ovat vähentäneet energiankulutustaan keskimäärin 15 prosenttia vuoden takaiseen nähden, ja kolmannes näistä asiakkaista pudotti kulutustaan jopa yli 25 prosenttia”, Helenin Data ja tekoäly -yksikön päällikkö Mikko Muurinen kertoo.

Muurisen mukaan niissä kotitalouksissa, joissa on edelleen voimassa kiinteähintaisen sähkösopimus, vastaavaa kehitystä ei ole havaittavissa.

”Sähkön hinnalla on siis merkittävä vaikutus kulutukseen”, Muurinen päättelee.

Pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat voineet säästää toisellakin tavalla.

Samalla kun pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat vähentäneet kokonaisenergiankulutustaan ja säästäneet sitä kautta, he ovat pystyneet saavuttamaan Helenin mukaan noin 10 prosenttia sähkön markkinahinnan keskiarvoa alhaisemman hinnan ajoittamalla kulutuksensa vuorokauden edullisimpiin tunteihin.

Säästäväinen ja suunnitelmallinen energiankäyttö on siis kannattavaa myös taloudellisesti.

Pörssisähköasiakkaalla sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin markkinahinnan mukaan. Hinnassa voi olla merkittäviä eroja eri vuorokauden aikoihin. Seuraavan päivän tuntihinnat ovat tiedossa edeltävänä päivänä kello 15.00 mennessä, joten kuluttaja voi suunnitella tulevan päivän sähkönkulutustasi ennakkoon.

Siksi paljon energiaa kuluttavat toiminnot, kuten pyykinpesu, saunominen, sähköauton lataus tai sähkölämmitys kannattaa ajoittaa iltoihin, öihin ja viikonloppuihin, jolloin pörssisähkön hinta on tyypillisesti alimmillaan.

Lue myös tämä: Kuluttajaliiton mukaan sähkölasku saadaan alas Norjan mallilla

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös