Sijoitusuutiset

Perinteinen turvasatamaosake nousi piensijoittajien suosikiksi

Nordnetin suomalaisasiakkaiden kotimainen osakepaino kasvoi syyskuussa maltillisesti seitsemällä miljoonalla eurolla.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto pysyi vuodentakaisen syyskuun tasolla, kertoo Nordnet tiedotteessaan. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät vähenivät 1,4 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

Pörssin kaupankäynti nousi kuluvan vuoden elokuun euromääräisestä aktiviteetista 56,8 prosenttia. Myös kappalemääräinen kaupankäynti vilkastui viime kuuhun verrattuna 23,9 prosenttia.

Yksityissijoittajat tekivät syyskuussa lisäsijoituksia maltillisesti.

”Arjen talousasiat vievät kotitalouksien huomiota. Syyskuussa Nordnet Suomen arvo-osuustileillä kotimaisten osakkeiden paino kasvoi hienoisesti kolmella miljoonalla eurolla. Osakesäästötileillä jatkettiin Helsingin pörssin osakkeiden netto-ostoja verkkaisella neljän miljoonan euron kuukausitahdilla”, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo.

Tuppuraisen mukaan suomalaisasiakkaat lisäsivät sijoituksiaan kaikki sijoitusinstrumentit yhteenlaskien maltillisesti 27 miljoonalla eurolla.

Epävarmat ajat näkyvät omaisuuslajien valinnoissa. Nyt piensijoittajat suosivat rahastoja.

”Tällä hetkellä rahastosijoittaminen indeksi- ja yhdistelmärahastoineen kiinnostaa enemmän kuin suorat osakesijoitukset yksittäisiin yhtiöihin. Epävarmuus on jatkunut markkinoilla yli puoli vuotta ja se alkaa näkyä varovaisuutena. Harva uskaltaa vielä tässä vaiheessa mennä suurin panoksin pörssiin poimimaan pudonneita osakkeita”, Tuppurainen toteaa.

Pienempien kertasijoitusten kuukausisäästäminen on Tuppuraisen mukaan nyt useimmille kotitalouksille ensisijainen tapa olla mukana markkinoilla, kertoo Tuppurainen.

Kuten niin usein aiemminkin, piensijoittajat innostuvat usein rajusti markkina-arvoaan menettäneistä yhtiöistä. Viimeisten 12 kuukauden kurssihuipuistaan lähes 80 prosenttia pudonneen Qt Groupin osake oli Nordnet Suomessa asiakkaiden yksi ostosuosikeista elokuun tavoin myös syyskuussa.

”Erityisesti osakesäästötiliasiakkaat lisäsivät yhtiön osakkeita kuukaudessa nettomääräisesti eniten. Moni yksityissijoittaja uskoo yhtiön tarinaan lyhyen ajan riskeistä huolimatta”, tulkitsee Tuppurainen.

Toinen suosikkiosake löytyy perinteisesti vakaana pidetyltä toimialalta. Teleoperaattori Telia on tasainen tuloksentekijä ja osingonmaksaja. Telia oli Nordnet Suomen syyskuun netto-ostetuin kotimainen osake arvo-osuustileillä.

Tuppuraisen mukaan historiallisesti hidasliikkeisen teleoperaattorin suosio kuvastaa yksityissijoittajien nyt kaipaamaa vakautta. Nyös Elisa nousi kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukkoon.

Fortumin osake oli Nordnetin suomalaisasiakkaiden syyskuun vaihdetuin osake euromääräisesti ja osakkeella kauppaa käyneiden eri tilien määrällä mitattuna. Tuppuraisen arvion mukaan Uniper-sopu siivitti Fortumin osakekurssin syyskuussa yli 30 prosentin nousuun, mikä sai monet yksityissijoittajat keventämään omistuksiaan yhtiössä.

Sampoa kevennettiin elokuun tapaan syyskuussa. Tuppurainen arvioi syyksi sen, yhtiön osake on puolustanut kurssitasoaan melko hyvin ja sitä myymällä on voinut vapauttaa euroja enemmän kurssilaskua kokeneiden osakkeiden ostamiseen, arvioi.

Kommentoi
Ylös
>