Asunnot ja kiinteistöt

Hypon ekonomisti: Asuntomarkkinoilla alakuloa, jota ei ole nähty sitten finanssikriisin

Asuntosijoittajien kynttilä palaa nyt molemmista päistä, arvioi Hypo.

Asuntohintojen laskevat ensi vuonna enemmän niin pääkaupunkiseudulla kuin koko maassa vuoden 1995 jälkeen. Hypon uuden ennusteen mukaan vuonna 2023 hinnat Helsingin seudulla laskevat kolme prosenttia, kun edellisessä ennusteessa Hypo ennusti +0,5 prosentin kasvua.

Koko maan tasolla laskua tulee tuoreen ennusteen mukaan kaksi prosenttia, kun edellisessä ennusteessa laskua oli -0,5 prosenttia.

Hypon mukaan asuntomarkkinoiden synkkä syksy on täydellinen käänne, sillä kasvukeskuksissa hinnat nousivat ilman merkittäviä sukelluksia koko 2010-luvun. Kansalaiset ovat nyt hyvin varovaisia ja asuntokauppa käy hitaammin kuin vuonna 2019, ennen koronakriisiä.

”Inflaatio on hurjinta sitten 1980-luvun ja korot korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Uusia asuntoja valmistuu vielä jonkin aikaa, mutta aloitukset hiljenevät nopeasti. Asuntojen kysyntä on kahtalaista. Oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta, mutta sijoittajat siirtyvät syrjään odottamaan parempia aikoja. Ennätyskorkean työllisyyden tuoma talouden tuki ei liene koskaan ollut yhtä kriittistä asuntomarkkinoille”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Asuntomarkkinoiden alakulo korostaa sitä, että yksiöiden hintojen nousukiito katkesi koronakriisin aikana. Hinnat nousivat rajusti 15 vuoden ajan, mutta niiden hinnat ovat korjaantuneet suhteessa kolmioihin ja suurempiin asuntoihin.

Hintakehitys osoittaa kuitenkin siitä, että Helsingin seudulla yksiöissä on vielä laskuvaraa. Esimerkiksi Vantaaseen tai Tampereeseen verrattuna pienten asuntojen hinnat ovat yhä korkealla.

Hypon mukaan kohoavat korot, kulut ja uudet kodit selittävät asuntojen hintojen laskua. Korot ovat iskeneet etenkin korkeiden hintojen pääkaupunkiseudulle, kun runsas valmistuvien uudisasuntojen määrä tuo tarjontaa lähinnä kasvukeskuksiin.

Samalla kohoavat lämmityskulut ajavat asumaan ahtaammin, mikä tukee kompaktien kaupunkikotien kysyntää.

Hypo arvioikin tutkimustietoon perustuen, että voittajiksi nousevat sopivan kokoiset, energia- ja tilatehokkaat asunnot hyvin kulkuyhteyksin.

Asuntosijoittajalle tilanne on vaikea. Hypon mukaan asuntosijoittajien kynttilä palaa nyt molemmista päistä, kun kulut ja korot kasvavat, reaalivuokrat sukeltavat ja asuntojen hinnat luisuvat. Muutos yhtälössä näkyy voimakkaina yksiöiden myyntihintojen alennuksina.

Kommentoi
Ylös
>