Kasvuosakkeet

Fiskars heikentyvän kysynnän kourissa, osake silti maltillisesti hinnoiteltu

Tulosvaroituksen antanut Fiskars voi olla kärsivälliselle sijoittajalle nyt mielenkiintoinen kohde, mikäli yhtiö onnistuu jatkamaan tuloskasvua ensi vuonna.

Brändiyhtiö Fiskars antoi viime viikolla negatiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö laskee vuoden 2022 näkymiään neljännen vuosineljänneksen odotettua heikomman kysynnän johdosta. Siksi Fiskars uskoo vertailukelpoisen liikevoiton jäävän tänä vuonna hieman alhaisemmaksi kuin viime vuonna.

Yhtiö odottaa nyt vertailukelpoisen liikevoiton olevan vuonna 2022 noin 150 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 154,2 miljoonaa euroa. Aiemmin Fiskars odotti vertailukelpoisen EBITin kasvavan vuodesta 2021.

Fiskarsin mukaan alhainen kuluttajaluottamus sekä vähittäiskaupan korkeat varastotasot ovat vähentäneet uusia tilauksia ja täydennystilauksia odotettua enemmän erityisesti Yhdysvalloissa. Tällä on ollut neljännellä vuosineljänneksellä negatiivinen vaikutus Vita-segmentin juhlasesongin myyntiin sekä Terra-segmentin myyntiin.

Heinä-syyskuussa Fiskarsin vertailukelpoinen liikevaihto pysyi vakaana ja oli 293 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 292 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto pysyi myös suhteellisen vakaana ja oli 33 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 34 miljoonaa euroa.

Kolmannella vuosineljänneksellä kustannusinflaatio ja kuluttajien alhainen luottamus vaikuttivat kysyntään Amerikassa ja Euroopassa, mutta Aasian ja Tyynenmeren alueella Fiskars jatkoi kasvua.

Inderesin analyytikot Rauli Juva ja Thomas Westerholm muistuttavat, että vaikka korona-aika tuki Fiskarsin myyntiä ja tulosta, yhtiö on tehnyt runsaasti tehostamistoimia etenkin Vita-segmenttiin kuuluvan, aiemmin heikommin kannattaneen WWRD eli English & Crystal Brands yksikön osalta.

Yksikkö on parantanut viime vuosina tulostaan, jonka Inderes uskoo olevan rakenteellista ja kestävää, eikä vain korona-ajan tilapäistä vaikutusta. Tuloskehitys on ensi vuonnakin analyytikoiden näkemyksen mukaan keskimääräistä historiallista tasoa vahvempaa.

”Uskomme tämän tukevan Fiskarsin kasvua ja kannattavuutta tulevaisuudessa. Ensi vuoden osalta näemme markkinakysynnän heikkouden painavan yhtiön liikevaihdon kasvun lievästi negatiiviseksi ja liikevoiton tätä vuotta alemmaksi. Oikaistu liikevoitto on kuitenkin vuoden 2023 ennusteellamme edelleen selvästi korkeampi (133 MEUR) kuin vuosina 2016-20 keskimäärin (noin 100 MEUR)”,

Vuodesta 2024 eteenpäin Inderes yhtiölle kasvua ja kannattavuuden parantumista, liikevoiton yltäessä 2021 huipputasolle jo vuonna 2024.

Fiskarsin osakkeen arvosta on vuodessa sulanut yli kolmannes, 34 prosenttia. Inderesin tulosennusteilla ensi vuoden P/E-kerroin on 13x ja EV/Ebitda-kerroin 6,7x.

Juvan ja Westarholmin mielestä brändiyhtiön osakkeen arvostus on nyt maltillinen ja tuloskasvu vuoden 2023 jälkeen on tuotto-odotuksen pääajuri.

”Fiskarsin tämän ja ensi vuoden kertoimia nostaa jonkin verran isojen varastojen aiheuttama korkeampi velka- ja rahoituskulutaso. Tulospohjainen arvostus (oikaistu EV/EBIT: 9,5x ja P/E: 13x) vuodelle 2023 on yhtiön potentiaali huomioiden mielestämme maltillinen, mutta ei mitenkään räikeän halpa”, analyytikot toteavat.

Juvan ja Westerholmin mukana Fiskarsin kurssinousu vaatii näyttöjä siitä, että yhtiö pystyy parantamaan heikomman 2023 vuoden jälkeen tulostaan takaisin 2021-22 vuosien tasolle.

”Koska uskomme nykyisen strategian tuomaan kasvuun ja kannattavuuden paranemiseen, näemme osakkeen noin 5 %:n osinkotuoton ja tuloskasvun muodostaman noin 15 %:n tuotto-odotuksen houkuttelevana.”

Inderesin tavoitehinta Fiskarsin osakkeelle on 17 euroa, mikä ylittää tämän hetken 15 euron kurssinoteerauksen. Osake saa Inderesiltä lisää-suosituksen.

Kommentoi
Ylös
>