Asunnot ja kiinteistöt

Vuokraturvan Metsola: Asuntomarkkinoilla historiallinen tilanne

Asuntomarkkinoilla on nyt ennennäkemättömät asunnonvaihtajan markkinat, väittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan asunnonvaihtajan tilanne on nyt historiallisen hyvä.

”Suomen asuntomarkkinoilla on ennennäkemätön tilanne, kun myös suurimmissa kaupungeissa asunnonvaihtajilla on yhtä aikaa runsaasti vaihtoehtoja sekä ostettavaksi että vuokrattavaksi. Asuntopulasta ei ole tietoakaan”, Metsola toteaa blogissaan.

Tilanne on Metsolan mukaan historiallinen. Edes 1990-luvun lamassa ei valinnanvaraa ollut tällä tavoin yhtä aikaa sekä vuokra- että omistusasuntojen puolella.

”Vuosikymmenten mittaan on ollut hetkiä, jolloin on puhuttu asunnonostajan markkinoista tai vuokralaisen markkinoista. Nyt ensimmäistä kertaa ne molemmat ovat totta yhtä aikaa, ja voidaan puhua asunnonvaihtajan markkinoista.”

Metsola neuvoo, että tarjousten kanssa ei tarvitse hosua, vaan asunnonvaihtaja saa ihan rauhassa vertailla ja tingata sekä halutessaan puntaroida myytäviä ja vuokrattavia vaihtoehtoja keskenään.

”Laadukkaita vaihtoehtoja on nyt runsaasti, ja juuri toiveita vastaavan asunnon saamisen mahdollisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät”, Metsola kertoo.

Erityisesti Helsingin seudun asuntomarkkinoilla tilanne täysin uutta, koska niukkuus ja suoranainen pula asunnoista on leimannut pääkaupungin asuntomarkkinoita käytännössä aina. Metsolan mukaan nytkin tilanne on hetkellinen ja suoraan yhdistettävissä korkojen, energian ja yhtiövastikkeiden nopeaan kallistumiseen. Samaan aikaan tilanne avaa asunnonvaihtajalle poikkeuksellisia mahdollisuuksia.

Kiinteistö- ja finanssimarkkinan koko arvoketjussa toimivan pörssiyhtiö Investors Housen näkemyksen mukaan Suomen kiinteistömarkkina on muuttunut vuoden aikana merkittävästi. Alan eri lohkot mukautuvat kuitenkin muutokseen hyvin eri tavoin.

Investors Housen näkemyksen mukaan asuntosijoittajan kannattaa nyt katsoa kassavirtaa normaaliakin tarkemmin. Kassavirran eteen pitää tehdä töitä niin vuokra-, korjaus- että ylläpitopuolella. Paine vuokrankorotuksiin voi olla kova.

Markkinoilla vaikuttaa useampi iso voima tällä hetkellä. Sota, energiakriisi, inflaatio ja nousseet korot ovat luonnollisesti suurimmat voimat, Investors House toteaa. Samanaikaisesti julkiset menot ja velkaantuminen kasvavat tavalla, joka voi johtaa suuriin ongelmiin jatkossa.

”Asuntosijoittajan on hyvä laittaa jäitä hattuun ja ostohousut hetkeksi kaappiin’’, vinkkaa Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös