Kasvuosakkeet

Metso Outotecilla on hinnoitteluvoimaa – tilaukset kasvoivat viidenneksen

Metso Outotec on onnistunut nostamaan hintoja palveluliiketoiminnassaan.

Metso Outotecin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Konepajayhtiö Metso Outotecin viime vuoden viimeinen vuosineljännes sujui vahvoissa merkeissä. Saadut tilaukset kasvoivat 21 vertailukaudesta ja olivat yhteensä lähes 1,6 miljardia euroa. Vertailukelpoinen tilauskertymä, josta on oikaistu Venäjän toiminnan alasajon vaikutukset, nousi 30 prosenttia vertailukaudesta.

Liikevaihto kasvoi 12 prosenttia viime vuodesta 1,4 miljardiin euroon.

Kaikki yhtiön segmentit raportoivat kaksinumeroisen liikevaihdon kasvun. Korkeammat hinnat ja kasvaneet myyntimäärät nostivat palveluliiketoiminnan liikevaihtoa 21 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Laiteliiketoiminnan liikevaihdon 5,0 prosentin kasvu oli seurausta lisääntyneistä toimituksista tilauskannasta.

Liikevoitto kasvoi ja oli 185 miljoonaan euroon viime vuoden 130 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus liikevoitolle oli 187 miljoonaa euroa, joten tulosparannus oli odotetun mukainen.

Palveluliiketoiminta kasvaa

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että yhtiön viime vuosi päättyi myönteisesti, kun tilaukset ja liikevaihto kasvoivat orgaanisesti voimakkaasti ja kannattavuus oli samalla vahvalla tasolla kuin kolmannella neljänneksellä.

”Neljännen neljänneksen markkina-aktiviteetti vastasi aiempia odotuksiamme, ja sitä vauhdittivat muutamat suuremmat laitetilaukset Mineraalit- ja Metallit-segmenteissä. Myös Kivenmurskaus-segmentin laitetilaukset kasvoivat vahvan Pohjois-Amerikan markkinan ansiosta, kun taas Euroopassa markkinatilanne on heikompi mutta suhteellisen vakaa. Mineraalit-segmentin palveluliiketoiminnan kysyntä jatkui hyvänä korkeiden metallien hintojen ja asiakkaiden käyttöasteiden ansiosta”, Vauramo kiteyttää.

Metso Outotecin asiakkaiden metallien hinnat ovat olleet riittävän korkealla, mikä on lisännyt investointeja ja kasvattanut siten Metso Outotecin tilauksia.

Vauramon mukaan palveluliiketoiminnan 21 prosentin kasvu loka-joulukuussa on seurausta edeltäneiden neljännesten korkeasta tilauskertymästä ja toimitusketjun haasteiden helpottumisesta.

”Palveluliiketoiminta kehittyi vahvasti sekä vara- ja kulutusosien että tuottavuuden ja prosessien parantamiseen liittyvien, asiakkaiden luona toteutettavien palvelujen osalta. Tämän kehityksen ansiosta palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 25 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Aktiivisen kustannusten ja inflaation hallinnan sekä muiden sisäisten tehostamistoimien vaikutus alkoi näkymään erityisesti toisella vuosipuoliskolla ja paransi kannattavuuttamme merkittävästi”, toimitusjohtaja kertoo.

Aiemmin yhtiö kärsi komponenttipulasta, mutta se ongelma on nyt väistymässä. Komponenttien saatavuus on parantunut, Vauramo kertoo.

Kestävän kehityksen merkitys Metso Outotecin asiakastoimialoilla kasvaa jatkuvasti. Planet Positive -tuotteiden myynti kasvoi 51 prosenttia 1,3 miljardiin euroon vuonna 2022.

”Uusiin Planet Positive -tilauksiin sisältyi esimerkiksi teknologioita akkumetallien käsittelylaitoksiin, jotka on suunniteltu tukemaan globaalia energiamurrosta ja sähköistymistä. Lanseerasimme vuoden aikana lähes 30 uutta Planet Positive -tuotetta, mukaan lukien Geminex™, joka on digitaalinen ratkaisu, jolla asiakkaan prosesseja simuloidaan turvallisesti ja mahdollistetaan pienempi hiilijalanjälki sekä resurssitehokkuus”, Vauramo kertoo.

Akkumetallit tarjoavat kasvumahdollisuuksia

Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla Metso Outotec odottaa asiakasaktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla. Sähköistymiseen ja akkumetalleihin liittyvät megatrendit lisäävät kysyntää mineraali- ja metallimarkkinoilla.

Vauramon mukaan yhtiö odottaa myös kivenmurskausmarkkinoiden pitävän hyvin pintansa Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Metso Outotec on muuttanut näkymiään ja odottaa markkinoiden yleisen aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla sekä kaivos- että kivenmurskausmarkkinoilla. Aiemmin julkaisemissa näkymissään Metso Outotec odotti markkina-aktiviteetin jatkuvan nykyisellä tasolla kaivosmarkkinoiden pysyessä vahvana ja kivenmurskausmarkkinoiden laskiessa Euroopan markkinan odotettavissa olevan heikkenemisen vuoksi.

Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että osinkoa jaettaisiin 0,30 euroa osakkeelta taseen perusteella
päättyneeltä tilikaudelta, ja jäljellä oleva osa tilikauden tuloksesta pidetään ja siirretään vapaaseen omaan pääomaan.

Osinko maksettaisiin kahdessa erässä eli 0,15 euroa toukokuussa ja 0,15 euroa marraskuussa. Osinkotuotto on siten nykyisellä hieman yli 10 euron kurssinoteerauksella 2,9 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>