Yritysuutiset

Talenom odottaa vahvalle kasvulle jatkoa, mutta panostukset maksavat

Talenom jatkaa vahvaa kasvua Suomen markkinoiden ulkopuolella.

Helsingin pörssiin listattu tilitoimistopalveluja tarjoava Talenom kasvatti liikevaihtoaan viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä yli 21 prosenttia vertailukaudesta 26 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevaihto oli hieman alle 22 miljoonaa euroa.

Tuloskehitys kääntyi toiseen suuntaan, kun loka-joulukuun liikevoitto laski 2,2 miljoonaan euroon edellisvuoden 12,8 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus viimeisen kvartaalin liikevoitolle oli 3,8 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala kertoo, että Euroopassa tehtiin päätöksiä verkkolaskudirektiivin pakollisesta käyttöönotosta tuleville vuosille. Talenom uskoo tämän kiihdyttävän tilitoimistoalan digitalisaatiokehitystä.

”Haluamme olla digitalisoimassa tilitoimistoalaa Euroopassa. Yhtenä esimerkkinä tästä oli loppuvuodesta ilmoittamamme laajentuminen Italiaa”, Huhtala toteaa.

Talenomin kasvu viimeisellä kvartaalilla perustui Huhtalan mukaan useisiin yritysostoihin Ruotsissa ja Espanjassa sekä vahvaan orgaaniseen kasvuun Suomessa.

Talenomin suhteellista kannattavuutta heikensivät vuoden aikana tehdyt panostukset ja investoinnit, jotka mahdollistavat strategian mukaisen voimakkaan kannattavan kasvun jatkossa, toimitusjohtaja kertoo.

”Hankimme alustaliiketoiminnan Espanjasta, jatkoimme ohjelmistojemme kehittämistä asiakasystävällisemmäksi, aloitimme omien ohjelmistojen käyttöönoton ja vahvistimme myyntiorganisaatiota Ruotsissa. Lisäksi teimme brändiuudistuksen, veimme pankkipalveluita suunnitellusti eteenpäin sekä vahvistimme organisaatiota nopeampaa kansainvälistä kasvua tukevaksi. Panostukset yhdessä kasvaneiden poistojen kanssa rasittivat erityisesti loppuvuoden tulosta.”

Ruotsissa Talenomin kasvu oli edelleen erittäin vahvaa. Liikevaihto kasvoi 81,8 prosenttia 19,4 miljoonaan euroon.

Huhtalan mukaan Ruotsin liiketoiminta oli nopean kasvun ja kehityksen vaiheessa. Integraatiotyö kiihtyi ja Talenomin oman alustan käyttöönotto on aloitettu, mitkä rasittivat kannattavuutta. Alustan käyttöönotolla on pidemmällä aikavälillä positiivinen vaikutus tulokseen, Huhtala arvioi.

Espanjassa yhtiö on luonut pohjaa voimakkaasti digitalisoituvalle markkinalle. Talenom hankki yrityskaupalla oman digitaalisen jakelukanavan ja alustan asiakkaiden arjen helpottamiseksi. Lisäksi yhtiö vahvisti omaa palvelutuotantoa yrityskaupoin jo ennestään vahvan asiantuntijayksikön rinnalle.

”Edellytykset sekä orgaanisen että yrityskauppavetoisen kasvun voimakkaaseen kiihdyttämiseen ovat olemassa. Tämä laskee konsernin kannattavuutta vuoden 2023 aikana, mutta avaa hyvän kasvumahdollisuuden isolla markkina-alueella”, Huhtala toteaa.

Talenom arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan noin 120–130 miljoonaa euroa sekä euromääräisen käyttökatteen ja liikevoiton kasvavan edellisestä vuodesta.

Yhtiön hallitus esittää, että osinkoa maksetaan 0,18 euroa osakkeelta. Yhtiön taloudellisessa asemassa ei tilikauden päättymisen jälkeen ole tapahtunut olennaisia muutoksia.

Kommentoi
Ylös
>