Kasvuosakkeet

Tecnotreen lähes 30 prosentin tilauskannan kasvu ei riittänyt markkinoille

Tecnotree kasvaa, mutta sillä on vaikeuksia tulorahoituksessa.

Tecnotreen toimitusjohtaja Padma Ravichander
Tecnotreen toimitusjohtaja Padma Ravichander.

Helsingin pörssissä listattu Tecnotree on suomalainen globaalisti toimiva teknologiatoimittaja. Se tuottaa teleoperaattoriasiakkailleen pilvipohjaisia järjestelmiä, joilla ne voivat hallita olemassa olevia tuotteitaan, asiakkaitaan ja laskutustaan sekä kehittää ja digitalisoida niihin liittyviä prosesseja ja liiketoimintamalleja.

Yhtiö julkisti tilinpäätösraporttinsa ja loka-joulukuun tulosraporttinsa perjantaina.

Yhtiön tilauskanta vuoden lopussa oli lähes 69 miljoonaa euroa eli 29 prosenttia edellisvuotta korkeampi.

Neljännen vuosineljänneksen liikevaihto oli 20,1 miljoonaa euroa, ja se kasvoi 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vastaavasti koko vuoden liikevaihto oli 71,6 miljoonaa euroa ja kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihdon kasvu tuli pääasiassa MEA- ja APAC-segmentistä.

Tecnotreen liiketulos neljännellä vuosineljänneksellä oli 6,1 miljoonaa euroa ja kasvoi 4,0 prosenttia edellisvuoden 5,9 miljoonasta eurosta. Koko vuoden liiketulos oli 18,3 miljoonaa euroa ja laski 23 prosenttia edellisvuoden 23,7 miljoonasta eurosta.

Inderesin analyytikot Roni Peuranheimo ja Atte Riikola muistuttavat, että kannattavuutta tukivat yhtiön kasvaneet tuotekehitysmenojen aktivoinnit, jotka olivat viimeisellä kvartaalilla 4,8 miljoonaan euroa.

Tecnotreen liiketoiminnan rahavirta oli loka-joulukuussa pakkasella -0,6 miljoonaa euroa, mitä rasitti jälleen selvästi käyttöpääoman sitoutuminen. Yhtiön mukaan kassavirtaan vaikutti negatiivisesti muun muassa eräiden keskeisten asiakkaiden maksujen tilapäiset viivästymiset sekä yhtiön strategiset investoinnit.

Nettotulos neljännellä vuosineljänneksellä oli 3,2 miljoonaa euroa ja se laski 37 prosenttia edellisvuoden 5,2 miljoonasta eurosta.

Henkilöstöpanostukset ja maksuviiveet rasittavat kassavirtaa

Yhtiön operatiiviset kulut ovat kasvussa sen jatkaessa henkilöstöön liittyviä panostuksia. Nämä panostukset tehdään Tecnotreen mukaan toimitusvaatimusten täyttämiseksi sekä yhtiön digitaalisen alustan kehittämiseksi. Myös maailmanlaajuiset inflaatiopaineet vaikuttavat liiketulokseen.

Tecnotree on tehnyt tarvittavia saamisiin liittyviä varauksia ja sen treasury-toimintoja haastaa edelleen valuuttavaihtelut. Toimiessaan kehittyvillä markkinoilla yhtiö kohtaa viivästymisiä maksuissa sekä haasteita saatavien kotiuttamisessa.

Tecnotreen toimitusjohtaja Padma Ravichander kertoo, että yhtiön markkina-asema jatkoi vahvistumista.

”Uusia asiakkaita ovat muun muassa Solomon Telekom, Emtel Mauritius, Monty Mobile Gambia, Entel Bolivia, Cable & Wireless Communications Panama ja Start Canada. Nämä uudet asiakkuudet ovat osoitus digitaalisen tarjoomamme hyvästä kysynnästä eri markkinoilla”, Ravichander toteaa.

Televiestintäalan toimialajärjestö TM Forum antoi Tecnotreelle merkittävän tunnustuksen: Tecnotree sai ensimmäisenä digialustayrityksenä sertifikaatin avoimen API-ratkaisun toteuttamisesta. Toimitusjohtajan mukaan tämä takaa nopeat integraatiot, jotka vauhdittavat yhtiön liiketoiminnan kasvua sekä kasvua kumppaneiden ekosysteemeissä 5G- ja pilviaikakaudella. Lisäksi Tecnotree on Microsoft Azuren maailmanlaajuinen ISP-kumppani, jolla on yhteinen markkinoille meno -linjaus.

Panostuksia tekoälyyn ja koneoppimiseen

Tecnotree odottaa vuonna 2023 liikevaihdon kasvavan 7–15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Liikevoiton yhtiö odottaa kasvavan 10–20 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.

Yhtiö odottaa tuotteidensa ja ratkaisujensa kysynnän kasvun jatkuvan, ja odottaa saavansa kasvamassa määrin tilauksia uusilta ja nykyisiltä johtavilta operaattoriasiakkailta. Panostukset tekoälyyn ja koneoppimiseen uusissa vertikaaleissa, joihin kuuluvat telekommunikaatio, terveydenhuolto ja Fintech ovat yhtiölle strategisia ja alan nousevien trendien mukaisia.

Vuonna 2023 suunniteltujen panostusten Tecnotree odottaa vaikuttavan negatiivisesti liikevoittoon lyhyellä aikavälillä, mutta ne ovat välttämättömiä aseman vahvistamiseksi tekoäly- ja koneälyliiketoiminnassa.

Varmistaakseen kilpailuetunsa digitaalisessa ydinliiketoiminnassa, yhtiö aikoo toteuttaa vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä toimenpiteitä, joilla tavoitellaan noin 5-7 prosentin säästöjä. Säästöjen odotetaan toteutuvan vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla ja vuoden 2024 aikana, ja vaikuttavan myönteisesti yhtiön kannattavuuteen.

Sijoittajat säikähtivät Tecnotreen negatiivista kassavirtaa ja yhtiön osake painui perjantaina Helsingin pörssissä lähes 9,0 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>