Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Työllisyys ja ”uuttera asuntotuotanto” tarjoavat asunnonostajalle mahdollisuuksia

Uudiskohteiden runsaudenpula tarjoaa asunnonostajalle hyviä ostopaikkoja, arvioi Hypon ekonomisti.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli vuoden 2023 helmikuussa 12 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli helmikuussa 2 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku oli 78,5 prosenttia. 15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli 6,8 prosenttia.

Tilastouudistuksen seurauksena työllisyysasteen taso nousi yli neljällä prosenttiyksiköllä.

”Vaikka helmikuun tilastouudistus nosti työllisyysastetta myös keinotekoisesti, kannattelevat työmarkkinat maamme taloutta yhä tiukasti. Työllisyysaste on korkeammalla kuin ennen koronakriisin alkua, ja työttömyysaste on pysytellyt maltillisen matalana”, toteaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Vaikka kuluttajien usko talouteen on horjunut kriisien ja markkinamyllerryksen keskellä, on kotitalouksien näkemys työllisyystilanteen tulevasta kehityksestä kuitenkin säilynyt kohtalaisen hyvänä.

Hyvän työllisyystilanteen vuoksi asuntolainojen lyhennykset ja lainat eivät koidu kotitalouksille kohtuuttomaksi taakaksi.

”Kun asuntovelalliset maksavat lainanlyhennyksensä palkkatuloistaan ja korotkin näyttäisivät asettuvan selkeästi pankkien stressitesteissä käyttämän kuuden prosentin tason alle, aiheuttavat kohonneet kustannukset suomalaisille kodinomistajille maksuvaikeuksien sijaan tavanomaisesti pikemminkin niukkuutta”, Keskinen toteaa.

Palkat paranevat tänä vuonna nopeimmin 15 vuoteen, ja ensi vuonna myös hintojen nousua nopeammin.

Tilastokeskus julkaisi vastikään samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli marras–tammikuussa yli 43 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös yli 16 prosentilla.

 ”Asuntoaloitukset sukeltavat voimakkaasti ja aloitettujen uudisasuntojen määrä uhkaa jäädä tänä vuonna alhaisimmaksi yhdeksään vuoteen. Samalla on syytä muistaa, että valmistuvien asuntojen määrä kasvaa vielä kohisten tämän vuoden aikana, mikä kasvattaa asuntotarjontaa”, Keskinen toteaa.

Keskisen mukaan asuntojen valmistumistahti hiipuu vasta ensi vuonna, mikä tukee tuolloin asuntojen hintakehitystä etenkin kasvavilla kaupunkialueilla.

”Uudiskohteiden runsaudenpula tarjoaa nyt valistuneelle asunnonostajalle myös hyviä mahdollisuuksia, kunhan muistaa perehtyä huolella ostettavan kohteen taloudellisiin tietoihin, mahdolliseen tontinvuokrasopimukseen, rakennusyhtiöön ja mahdollisuuksien mukaan myös taloyhtiön osakasrakenteeseen. Aikaa perehtymiseen, mutta myös neuvotteluvaraa hintaan liittyen, on nyt aiempaa enemmän”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Koroissakin kovin nousu saattaa olla jo takanapäin.

Kommentoi
Ylös
>