Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntovelallisten korkokurimus on vasta alussa

Asumiskustannukset eivät ota hiipuakseen ja korkomenot kasvavat markkinahermoilusta huolimatta, arvioi Hypon ekonomisti.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos kiihtyy entisestään. Helmikuussa kuluttajahintojen muutos nousi vuositasolla 8,8 prosenttiin, kun tammikuussa inflaatio oli 8,4 prosenttia. Inflaation kiihtyminen tammikuusta helmikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kaukolämmön hinnan noususta.

Asuinkustannukset nousivat helmikuussa 11,7 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön- ja lämmityspolttoaineiden hinnoilla.

Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä.

Omistusasujien kustannukset eivät ole helpottamassa, päinvastoin.

”Kuluttajahinnat kohoavat yhä reippaasti, mutta samalla velallisten korkokurimus on vasta alussa. Suomessa asuntovelallisen korko tarkistetaan tyypillisesti vuosittain, ja korkojen nousu heijastuu kuluttajien kukkaroille ja siten kuluttajahintaindeksiin viiveellä. Asuntolainojen korkomenojen kasvu on nyt kovinta kuluttajahintaindeksin historiassa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Yhdysvalloista kantautuneet uutiset Silicon Valley Bankin alasajosta ovat johtaneet markkinahermoiluun ja korko-odotukset laskivat uutisoinnin seurauksena nopeasti ja voimakkaasti. Keskisen mukaan epävarmuus korkojen tulevasta kehityksestä on kiistämättä kasvanut, mutta samalla inflaatio vaivaa yhä euroaluetta.

”Kun Suomen energian ja ruoan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio hellitti jo hieman tammikuussa, on se jatkanut yhä itsepintaista nousuaan euroalueella. Euroopan keskuspankin koronnostot jatkuvat siis vielä, mutta ne vaikuttavat euromaiden talouksiin eri tavoin. Vaihtuvakorkoisten asuntolainojen Suomi kärsii nyt kiinteiden korkojen Keski-Eurooppaa enemmän”, Keskinen toteaa.

Samalla asuntomarkkinoiden tunnelmat ovat viilentyneet ennätyksellisesti. Keskisen mukaan laantunut kilpailu kodeista on parantanut ensiasunnon ostajien tilannetta.

”Mieluisan kodin löytyessä voikin nyt kokeilla rohkeasti kepillä jäätä selvästi totuttua alhaisemmalla tarjouksella”, Keskinen vinkkaa.

S-pankin päästrategi Lippo Suominen arvioi, että markkinoiden odotukset korkojen kehityksestä ovat muuttuneet nopeasti.

”Hurjalla vauhdilla vaihtuvat koronnosto-odotukset koronlaskuodotuksiksi. USA:ssa kolme nostoa tältä vuodelta vaihtunut kolmeksi laskuksi. Euroalueella puolet nostoista pian leikattu pois. Matalammat korot ovat sinällään hyvä uutinen, mutta syy korkojen laskuun ei”, Suominen tviittaa.

Asuntokauppa laski helmikuussa huomattavasti edellisvuoteen verrattuna. Erityisen rajusti on romahtanut uusien asuntojen kauppa.

Helmikuussa kiinteistönvälittäjät ja rakennusyhtiöt raportoivat valtakunnallisesti Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään hintaseurantapalveluun yhteensä 3 869 asuntokauppaa, mikä on lähes 40 prosenttia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Käytettyjen asuntojen kauppa väheni 34 prosenttia.

Sen sijaan uudisasuntojen kaupassa on tapahtunut täydellinen romahdus.

Uudisasuntojen kauppa väheni yli 81 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Uudisasuntoja myytiin koko maassa helmikuussa vain 143 kappaletta. Vuosi sitten helmikuussa kauppoja tehtiin lähes 759 kappaletta ja vuonna 2021 kauppoja tehtiin helmikuussa yli 1000 kappaletta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös