Indikaattorit

Teollisuuden liikevaihto jatkaa jyrkkää laskua

Teollisuuden suhdannekuva on nopeasti heikkenemässä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto väheni vuoden 2023 heinäkuussa 18,2 prosenttia vuoden 2022 heinäkuusta.

Vuositasolla teollisuuden liikevaihto on laskenut jo neljä kuukautta peräkkäin ja liikevaihdon lasku on kiihtynyt kuukausi kuukaudelta. Vielä vuosi sitten heinäkuussa teollisuuden päiväkorjattu liikevaihto nousi yli 30 prosenttia.

Suhdannekäänne on ollut siis nopea.

Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto väheni ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 heinäkuussa 3,7 prosenttia kesäkuuhun verrattuna. Kesäkuussa liikevaihto väheni 2,4 prosenttia, kun taas toukokuussa liikevaihto oli 0,9 % pienempi edeltävään kuukauteen verrattuna.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi X:ssä teollisuuden liikevaihtolukuja.

”Kovaa laskua, josta hintojen putoaminen selittänee aika ison osan”, Sorjonen toteaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorin mukaan teollisuudessa luottamus nousi kuitenkin pisteen verran elokuussa. Uusin saldolukema oli -19. Luottamusindikaattori on silti yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Tuotannon ennakoidaan vähentyvän lähikuukausien aikana ja tilauskannat ovat jatkaneet ohentumistaan. Valmistuotevarastot ovat yhä selvästi normaalitasoa suuremmat. Kapasiteetti on täyskäytössä enää 55 prosentinssa yrityksistä, mikä on yhden prosenttiyksikön pienempi osuus kuin edellisessä kuussa.

Suomessa teollisuuden luottamus oli heinäkuussa yhä selvästi EU-maiden keskiarvoa heikompi.

Suhdannekuva kaikilla pääaloilla pitkän aikavälin keskiarvoa synkempi, etenkin rakentamisessa ja teollisuudessa.

”Yleiseen talouskehitykseen nähden elokuun luottamuslukuja voi pitää hyvänä hetkellisenä torjuntavoittona. Yritysten luottamus ehti tulla alaspäin useiden kuukausien ajan. Isossa kuvassa yritysten luottamushan on heikentynyt jo lähes kaksi vuotta putkeen. Siksi on hyvä varautua myös siihen, että aikanaan tapahtuva talouden virkoaminenkin voi ottaa aikansa”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös