Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Onko Kiina matkalla vaaralliseen deflaatioon?

Kun länsimaat kipuilevat korkean inflaation kourissa, on Kiinan ongelman päinvastainen.
renmindi Kiina valuutta renmindi Kiina valuutta

Kiinan kuluttajahintaindeksi laski marraskuussa 0,5 prosenttia vuotta aiemmasta, maan kansallinen tilastokeskus kertoi lauantaina antamassaan lausunnossa. Tämä on suurin lasku sitten marraskuun 2020 ja heikompi kuin Bloombergin kyselyssä ekonomistien ennustama 0,2 prosentin lasku.

Tuottajahinnat laskivat vieläkin enemmän, 3,0 prosenttia, kun ekonomistien konsensusennuste odotti 2,8 prosentin laskua. Tehdasteollisuuden kustannukset ovat juuttuneet laskevien hintojen deflaatioon jo 14 peräkkäistä kuukautta.

Economist Intelligence Unit -organisaation vanhempi ekonomisti Xu Tianchen sanoo uutistoimisto Reutersille, että hintatiedot ovat hälyttäviä Kiinan poliittisille päättäjille. Hän näkee niiden taustalla olevan kolme päätekijää: laskevat energian maailmanmarkkinahinnat, talvimatkabuumin hiipuminen ja krooninen ylitarjonta.

”Laskupaine kasvaa edelleen vuonna 2024, kun rakennuttajat ja paikallishallinnot jatkavat velkaantumisen purkamista ja kun maailmanlaajuisen kasvun odotetaan hidastuvan”, Xu ennustaa.

Kiina on kamppaillut laskevien hintojen kanssa suurimman osan tästä vuodesta, toisin kuin monissa muissa osissa maailmaa, joissa keskuspankit ovat keskittyneet inflaation taltuttamiseen. Bloomberg Economics arvioi deflaatioriskien jatkuvan vuoteen 2024 asti, koska kysyntää ja hintoja tukahduttaneen asuntomarkkinoiden romahduksen torjumiseksi ei ole riittävästi keinoja.

Deflaatiopaineet ovat lisääntyneet heikon kotimaisen kysynnän vuoksi, ja se korostaa tukevamman finanssipolitiikan merkitystä, sanoo Pinpoint Asset Management Ltd:n pääekonomisti Zhang Zhiwei uutistoimisto Bloombergille.

Deflaatiota pidetään ekonomistien keskuudessa vaarallisena ilmiönä, koska se saattaa johtaa kierteeseen, jossa kuluttajat siirtävät kulutustaan tulevaisuuteen, mikä laskee entisestään kysyntää ja hintoja. Lisäksi yritykset saattavat vähentää tuotantoa ja investointeja epävarman tulevan kysynnän vuoksi.

Deflaatio voi myös heikentää talouden elvyttämiseen tähtäävän rahapolitiikan tehokkuutta, sillä hintojen lasku alentaa yritysten tuloja ja vaikeuttaa yritysten velanhoitoa.

Bloombergin mukaan Kiinan keskuspankki on pyrkinyt vähättelemään deflaatioriskiä tänä vuonna, ja Kiinan keskuspankin neuvonantaja totesi viime kuussa, että deflaatiopaineet ovat ”väliaikaisia”.

Kiinan talous on kamppaillut tänä vuonna useiden vastatuulten kanssa, kuten paikallishallinnon kiihtyvän velkaantumisen ja vaikeuksissa olevien asuntomarkkinoiden. Erityisesti kiinalaiset kuluttajat ovat kiristäneet kukkaronnyörejään, koska he ovat varovaisia talouden elpymiseen liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Kesko osake sijoittaminen osakesarjat pörssi

Näin sijoitusbloggaaja hyödyntää osakesarjojen hintaeroa ”veivauksella”

Seuraava artikkeli
Utajärvi kunta

Pörssiyhtiö NYAB rakentaa Suomen suurimman aurinkopuiston pikkupaikkakunnalle