Markkinakommentit

Helsingin pörssi jatkaa rämpimistään

Suomessa ”surkea seitsikko” kirjasi isot tappiot tammi-maaliskuussa. Yhdysvalloissa mahtiseitsikosta kaksi yritystä on vaikeuksissa.

Kuva: Hannu Angervuo.

Vuoden 2024 ensimmäinen neljännes siirtyi pääsiäisenä historiaan. Niiden sijoittajien kannalta kulunut neljännes oli erinomainen, jotka ovat laittaneet panoksiaan Japanin tai Yhdysvaltojen osakeindekseihin tai Euroopan suuyhtiöihin.

Suurista pörsseistä Japanin Nikkei on noussut 20 prosenttia ja USA:n S&P 500 10,1 prosenttia. USA:n teknologiapainotteinen Nasdaq nousi 9,1 prosenttia ensimmäisellä vuosinneljänneksellä.

Euroopan laaja indeksi Stoxx 600 teki viikolla neljänä päivänä perättäisen uuden kurssiennätyksen. Stoxx 600 nousi ensimmäisellä neljänneksellä 7,0 prosenttia. Maailman indeksi MSCI world teki viikolla uuden kaikkien aikojen kurssiennätyksen.

Kotikonnuilla ei ole mennyt yhtä vahvasti.

”Ensimmäisen neljänneksen surkimuksena jatkoi Helsingin pörssin indeksit. OMXH-yleisindeksi lasketteli neljänneksen alamäkeä ja päätyi 3,5 prosenttia miinukselle. OMXHCAP-hintaindeksi laski neljänneksellä 1,6 prosenttia, mutta osinko-oikaistu OMXHCAP-tuottoindeksi nousi 0,27 prosenttia plusmerkkiseksi”, kertoo pörssikonkari Hannu Angervuo sijoittajakirjeessään.

Angervuon mukaan sijoittajien Helsingin pörssin ”surkea seitsikko” kirjasi suurimmat miinukset. Näitä yhtiöistä olivat Finnair (-26,3%), Neste (-20,2%), Outokumpu (-10,1%), Orion B (-9,9%), UPM-Kymmene (-9,4%) ja Fortum (-7,9%). Kurssikehityksessä on huomioitu jo tänä keväänä irronneet osingot.

Kuva: Hannu Angervuo.

Angervuo laskee, että Helsingin pörssin suurista yhtiöistä priimuksia olivat muun muassa Cargotec (+22,5%), Konecranes (+21,3%), Qt Group (+18,6%), Metso (+10,0%), Nokia (+8,8%) ja Wärtsilä (+8,6%).

USA:n teknojätit eli niin sanottu mahtiseitsikko on noussut ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 17,0 prosenttia, mutta viikon aikana alkoi näkyä pieniä laskun merkkejä. Ryhmään kuuluvat Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta ja Tesla.

”Markkinat ovat jo pudottamassa seitsikosta pois Teslan ja Applen osakkeet. Teslan osake romahti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 29,2 prosenttia ja Apple lasketteli vastaavasti 10,9 prosenttia”, Angervuo toteaa.

Pörssikonkarin mukaan Teslan ongelmana on analyytikoiden ennusteet Teslan myyntiennusteiden laskusta ja kilpailun kiristymisestä, mikä painaa kannattavuutta. Applen ongelmana puolestaan on Kiinassa tapahtunut puhelinmyynnin voimakas lasku.

”Analyytikot pitävät myös Applea lähinnä hyvänä brändinä, mutta eivät usko ainakaan yhtiön kykyihin tuoda hyviä tekoälysovelluksia puhelimiin”, Angervuo toteaa.

Kommentoi
Ylös
>