Arvo-osakkeet

Analyytikko: Nordea tarjoaa houkuttelevaa tuottoa

Vahvaa oman pääoman tuottoa takovan Nordean osakkeen arvostustaso on maltillinen.

Nordea osakekurssi pankki osakkeet
Nordean osakekurssin kehitys viiden vuoden ajalta. Kuva: Koyfin.

Nordea julkisti tällä viikolla väkivahvan tulosraportin ensimmäiseltä vuosineljännekseltä. Pankin kaikki neljä liiketoiminta-aluetta tekivät hyvän tuloksen ensimmäisellä neljänneksellä.

Korkokate nousi 1,95 miljardiin euroon viime vuoden 1,77 miljardista eurosta. Pankin tuottojen kasvu jatkui hyvänä. Tuotot yhteensä kasvoivat kuusi prosenttia pääasiassa korkokatteen 11 prosentin nousun ansiosta.

Nordean oman pääoman tuotto oli ensimmäisellä neljänneksellä 18,1 prosenttia. Vuotta aiemmin oman pääoman tuotto oli 17,1 prosenttia. Kulu/tuotto-suhde pysyi vakaana ja oli 40 prosenttia, kun viranomaismaksuja ei oteta huomioon.

Liikevoitto nousi 19 prosenttia. viime vuoden 1,48 miljoonasta eurosta 1,76 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos parani 0,31 eurosta 0,38 euroon. Analyytikoiden konsensusodotus liikevoitolle oli 1,57 miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,33 euroa. Tuloskehitys oli siis selvästi odotuksia vahvempaa.

Luotonannon volyymit pysyivät vakaina, vaisuista markkinaolosuhteista huolimatta.

Nordeassa on hyvät edellytykset toimia epävarmuuden keskellä ja tukea asiakkaitaan.

”Liiketoimintamme on vahvaa, ja sitä tukee kestäväksi osoittautunut ja hyvin hajautettu liiketoimintamalli. Olemme johtavassa asemassa kaikilla markkinoillamme ja liiketoiminta-alueillamme. Kuten ensimmäinen neljännes osoittaa, olemme tuloksella mitattuna edelleen myös yksi Euroopan parhaista pankeista”, toteaa Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen.

Korkokate laskee, mutta vain maltillisesti

Inderesin analyytikko Kasper Mellas kertoo, että positiivinen tulosvaikutus Nordean tulosraportissa oli valuuttakurssimuutoksilla ja korkosuojauksilla, joten näistä oikaistuna pysyi korkokate käytännössä paikallaan edelliskvartaaliin nähden. Hyvin matalat luottotappiokirjaukset olivat hänen mukaansa selvä positiivinen yllätys.

Luottokannan laadussakaan ei ole tapahtunut oleellista heikentymistä, vaikka matalimman riskitason luottojen osuus jatkoi hienoisessa laskussa.

Inderes odottaa yhä madaltuvan korkotason sysäävän myös Nordean korkokatteen maltilliseen laskuun seuraavien kvartaalien aikana.

”Korkosuojaukset ja hitaasti päivittyvät lainojen viitekorot kuitenkin loiventavat kehitystä ja tukevat Nordean kannattavuuskehitystä.”

Kokonaisuudessaan Inderes odottaa Nordean liikevoiton laskevan lähivuosina korkojen mukana, mutta oman pääoman tuoton pysyvän silti yli pankin 15 prosentin tavoitetason vuoteen 2025 asti kestävän tavoitejakson ajan. Tämän jälkeen oman pääoman tuotto laskee analyysitalon ennusteessa noin 13 prosentin tasolle, jota Inderes pitää Nordealle kestävänä tasona myös matalampien markkinakorkojen ympäristössä.

Osake on ”poikkeuksellisen huokeasti hinnoiteltu”

Mellaksen mukaan Nordean osakkeen nykyarvostus tarjoaa houkuttelevaa tuottoa maltillisella riskillä.

”Olemme tarkastelleet Nordean arvostusta arvostuskertoimien ja verrokkiryhmän kautta. Nordea on muun pankkisektorin tapaan tällä hetkellä poikkeuksellisen huokeasti hinnoiteltu (2024e: P/E 7x ja P/B 1,2x) ja arvostus maalaa turhan pessimististä kuvaa yhtiön tuloskehityksestä”, analyytikko toteaa.

Inderes näkee Nordean arvostuskertoimissa nousuvaraa. Noin 10 prosentin tasoille asettuvat voitonjakotuotot tarjoavat sijoittajalle nykykurssilla erittäin hyvän tuotto-odotuksen maltillisella riskitasolla.

Analyysitalo ennustaa tälle vuodelle Nordealle hulppeaa 8,8 prosentin osinkotuottoa ja ensi vuodellekin 8,4 prosentin osinkotuottoa.

Inderes antaa Nordean osakkeille ostosuosituksen 12,5 euron tavoitehinnalla. Viimeisin kurssinoteeraus on 10,7 euroa.

Kommentoi
Ylös
>