Indikaattorit

Suomen inflaatio painui jo alle kahden prosentin

Suomen inflaatio jatkaa edelleen laskutrendillä. Sama suunta jatkuu luultavasti jatkossakin.

Kuva: Tilastokeskus.

Inflaatio laskee Suomessa vauhdilla. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 1,9 prosenttia, kun maaliskuussa inflaatio oli 2,2 prosenttia ja helmikuussa 3,0 prosenttia.

Inflaation hidastuminen maaliskuusta huhtikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Huhtikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n ulkopuolisten valmismatkojen hintojen nousu. Hintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja osakehuoneistojen halpeneminen.

Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 3,3 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua. Maaliskuussa pohjainflaatio oli 4,0 prosenttia.

Toisin kuin Suomessa, euroalueella hinnat eivät ole laskeneet.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 2,4 prosenttia, kun maaliskuussa se oli myös 2,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa 0,6 prosenttia, kun maaliskuussa se oli 0,5 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että korkojen lasku painaa vähitellen Suomen inflaatiota alemmas. Kuitenkin arvonlisäveron korotus aiheuttaa pompun hintatasoon, Kuoppamäki ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>