Varainhoidossa näkymät ovat valoisat, mutta kiinteistörahastoliiketoiminnan yllä on tummia pilviä.
Varainhoitoon ja Corporate Finance -toimintaan keskittyvä eQ julkaisi tiistaina huhti-kesäkuun tulosraporttinsa.
Konsernin nettoliikevaihto vuoden toisella neljänneksellä laski 17,7 miljoonaan euroon viime vuoden 18 miljoonasta eurosta. Nettopalkkiotuotot eivät juuriokaan muuttuneet – ne olivat 17,2 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin ne olivat 17,8 miljoonaa euroa.
Konsernin liikevoitto laski kuusi prosenttia vertailukaudesta ja oli 9,3 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos laski viime vuoden 0,19 eurosta 0,18 euroon. Analyysitalo Inderes odotti 9,0 miljoonan euron liikevoittoa ja 0,17 euron osakekohtaista tulosta, joten yhtiön tuloskehitys oli jokseenkin odotusten mukaista.
Inderesin analyytikko Kasper Mellas kertoo, että odotuksia paremman tuloksen syynä oli neuvonantopalveluita tarjoavasta Corporate Finance -segmentistä, jonka liikevaihto oli ennakoitua selvästi korkeampi.
Toimitusjohtaja Mikko Koskimies kertoo, että eQ Varainhoidon nettoliikevaihto laski katsauskaudella 12 prosenttia 30,3 miljoonaan euroon. Liikevoitto laski 18 prosenttia ollen katsauskaudella 17,4 miljoonaa euroa. Varainhoidon hallinnoitavat varat kasvoivat katsauskaudella kolme prosenttia 13,2 miljardiin euroon.
”Asiakassalkkujen tuotot perinteisten korko- ja osakesijoitusten osalta olivat alkuvuonna erittäin hyviä. eQ:n itse hoitamista rahastoista 62 prosenttia tuotti paremmin kuin vertailuindeksit ja kolmen vuoden periodilla vastaava luku oli 62 prosenttia. Lisäksi eQ:n rahastot saivat katsauskaudella palkintoja sekä Morningstarilta että Lipperiltä”, Koskimies kertoo.
Toimitusjohtajan mukaan myynnillisesti vuosi 2024 on alkanut hyvin erityisesti listaamattomien yhtiöiden Private Equity -varainhoidon osalta. Yhtiön Private Equity -rahastoissa olevat pääomat ovat kasvaneet lähes 250 miljoonaan euroon kuluvan vuoden aikana. Inderesin Kasper Mellaksen mukaan tämä kertoo eQ:n tuotteiden houkuttelevuudesta sijoittajien silmissä, sillä yleinen varainkeruumarkkina ei myötätuulta tällä hetkellä tarjoa.
eQ:n investointipankki Adviumin nettoliikevaihto nousi katsauskaudella 2,9 miljoonaan euroon viime vuoden 0,9 miljoonasta eurosta. Liikevoitto oli 1,0 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli pakkasella -0,7 miljoonaa euroa.
Koskimiehen mukaan katsauskaudella yrityskauppojen aktiviteetti säilyi edelleen vähäisenä.
Myös kiinteistötransaktioiden määrä Suomessa pysyi erittäin alhaisena. Advium toimi katsauskaudella neuvonantajana yhdessä kiinteistötransaktiossa, jossa eQ Liikekiinteistöt -rahasto myi liikekiinteistön Espoossa kansainväliselle sijoittajalle.
Sijoitukset-segmentin liikevoitto nousi 0,5 miljoonaa euroa viime vuoden 0,1 miljoonasta eurosta.
Yhtiön mukaan varainhoitomarkkina Suomessa on kasvanut vahvasti ja eQ:n kasvu on ollut markkinakasvua nopeampaa. Konserni arvioi varainhoitomarkkinan ja eQ:n pitkän tähtäimen kasvunäkymien Suomessa olevan edelleen hyvät.
Konsernin kilpailuasema perinteisen varainhoidon tuotteissa ja täyden valtakirjan varainhoidossa on erinomaisten sijoitustuottojen takia hyvä. Konserni näkee perinteisellä varainhoidolla hyvät mahdollisuudet kasvaa tulevina vuosina, kuitenkin huomioiden sille luonteenomaisen lyhyen tähtäimen vaihtelun markkinaolosuhteiden mukaan.
Myös listaamattomien yhtiöiden liiketoiminnan kehitys näyttää myönteiseltä. eQ:n Private Equity tuotteiden myynti on jatkunut vahvana ja suomalaisten varainhoitoasiakkaiden halu kasvattaa Private Equity -allokaatioita salkuissaan tulee jatkossakin tukemaan eQ:n Private Equity -tuotteiden kasvua.
Lisäksi konserni ennakoi erityisesti vuodesta 2025 eteenpäin tuottosidonnaisten palkkioiden kasvua, johtuen usean Private Equity -tuotteen siirtymisestä tuottosidonnaiseen palkkiovaiheeseen.
Kiinteistörahastoissa tilanne näyttää sen sijaan toisenlaiselta.
Yhtiön kiinteistörahastojen osalta vuosi 2023 oli vaikea korkotason voimakkaasta noususta johtuvan kiinteistöjen tuottovaateiden nousun seurauksena. Tuottovaateiden noustessa kiinteistöjen arvot laskivat selvästi. Lisäksi rahastojen nettomerkinnät olivat negatiivisia. Kiinteistörahoituksen rajoitettu saatavuus vaikutti myös siihen, että kiinteistötransaktioaktiviteetti laski merkittävästi.
Kiinteistörahastojen osalta eQ odottaa, että vuosi 2024 on vielä haastava, vaikka pidemmän tähtäimen kasvunäkymät ovat hyvät.