Helsingin pörssin konepajat eivät petä sijoittajiaan, vaan tehtailevat jälleen ennätystuloksen.
Omaisuudenhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo ennustaa, että pörssin konepajat yltävät jälleen historialliseen ennätystulokseen kuluvalta vuodelta.
”Yhtiöt saavuttivat jo viime vuonna yhteenlasketun ennätyksellisen tuloksen, joka nousi nyt kuluvan vuoden toisella kvartaalilla ennen veroja toiseksi korkeimmaksi verrattuna vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tasoon”, Angervuo toteaa selvityksestään pidemmän aikavälin vuosikvartaaleista.
Sijoittajan on Angervuon mukaan syytä ottaa tarkan sihdin alle vienti, jossa hintojen nousu kohentaisi kannattavuutta. Hinnat pyörineet laskukierteessä jo pitkän tovin.
Konepajoja eli digitalisoituvia laitteiden valmistajia voi pitää Helsingin pörssin hiljaisina yhtiöinä, jotka jäävät helposti syrjään niin sanotusta ”hypestä” teknoboomin aikana.
Wärtsilä ja Konecranes kunkkuja
Wärtsilä ja Konecranes liitelevät omassa korkeudessaan konepajojen kannattavuuden vertailussa kuluvan vuoden toisella neljänneksellä verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon.
Wärtsilä petrasi noin 202 prosenttia rahoituserien jälkeistä tulostaan ja Konecranes lähes 92 prosentin verran. Cargotec teki 6,7 prosenttia plussaa ja Kone 1,9 prosenttia.
Metso notkahti noin 11 prosenttia miinukselle, Kalmar 32,9 prosenttia ja Valmet 35 prosenttia niin ikään miinukselle kvartaalitason vertailussa, joka kattoi rahoituserien jälkeiset tulokset.
Ennätystulosta voi jäljittää siten, että Angervuon mukaan konepajojen yhteenlaskettu tilauskanta vahvistui pitkähkön hiljaisen kauden jälkeen hieman toisella neljänneksellä erityisesti Wärtsilän ja Koneen voimin.
Uusien tilausten yhteenlaskettu euromääräinen summa heikkeni 2,1 prosenttia toisella kvartaalilla.
Angervuo jatkaa, että yhteenlaskettuihin tilauskantoihin on pudotusta kertynyt jo neljä perättäistä vuosineljännestä. Käännettä nousuun voi loihtia jo loppuvuodeksi.
Teknologiateollisuus ennusti elokuun alussa, että laskun pohja on jo tullut vastaan, joskin melko hitaasti vientituotteiden kysynnässä.
Onko Valmet aliarvostettu?
Ehkä eniten sijoittajille on tuottanut puntarointia Valmet, jonka osakekurssi on pomppinut ylös ja alas.
Sijoittajat on pyörittäneet Valmetissa jopa puolella miljardilla eurolla niin sanottua lyhyttä kauppaa eli lyöneet vetoa kurssilaskun puolesta. Pelurit ovat pörssitermein lainanneet Valmetin osakkeita ja myyneet pörssiin – ja pyrkivät sitten ostamaan halvemmalla takaisin.
Pörssipiirit ovat spekuloineet jopa Valmetin valtauksella. Yhtiön P/E-luku on matala eli 13 suhteessa tilauskantaan ja kannattavuuteen. Angervuo käyttää Valmetin osakekurssista luokittelua ”aliarvostettu”.
Eli mitä alhaisempi on P/E-luku, sitä aliarvostetumpi on osakekurssi ja päinvastoin. Samalla P/E-luku sulkee sisäänsä sen, kuinka monessa vuodessa yhtiö maksaa pörssiarvonsa tuloksellaan takaisin.
Valmetin osakekurssi on vahvistunut 289 prosenttia pian eläköityvän Pasi Laineen kymmenvuotisen johdon aikana. Eläkevakuuttaja Varma osti heinäkuussa sievoisen potin Valmetin osakkeita. Jättipankki Goldman Sachs liputti viime perjantaina viiden ylityksen Valmetin osakkeista.
Valmet kilpailee sellutehtaissa ja paperikoneissa itävaltalaisen Andritzin kanssa. Valmet otti tammi-kesäkuussa uusia tilauksia 2,3 miljardilla eurolla ja Andritz 1,4 miljardilla eurolla. Uudet tilaukset heikkenivät molemmilla vajaan viidenneksen.
Konecranes ampaissut
Konecranesin osakekurssi on ampaissut noin 134 prosenttia vuoden 2022 lokakuusta, jolloin ruotsalainen Anders Svensson ryhtyi johtamaan konsernia.
Konecranesin osakekurssi kirii jo yli 61 euron tason ja P/E-luvuksi tulee 15x, mistä voi päätellä Angervuon mukaan osakkeen hinnan aliarvostuksen.
Wärtsilä on vahvistunut noin viidenneksen eli lähes 18 euroon yli parissa vuodessa. Yhtiön P/E-luvuksi tulee noin 25x, mikä kuvastaa Angervuon mukaan kohtuullista osakekurssin tasoa.
Konecranesin perinteiseksi kisaajaksi voi satamien laitteissa nostaa Cargotecista irronneen uuden pörssiyhtiön Kalmarin, jota voi nyt ostaa pörssistä noin 26 euron hinnalla per osake.
Kalmar teki toisella kvartaalilla noin 355 miljoonan euron liikevaihdon, josta irtosi yli kahdeksan prosentin liikevoitto.
Konecranes saavutti satamien laitteissa noin 348 miljoonan euron liikevaihdon, ja yli kymmenen prosentin liikevoiton. Yhtiöt operoivat siten melko tasaväkisinä satamien nostolaitteissa. Konecranes on kulissien takana korottanut itsensä kunkuksi satamien automatisoinnissa.
Kone pitää kutinsa
Hissiyhtiö Kone on vahvistunut noin kahdeksan prosenttia vuodessa eli 47 euroon Helsingin pörssissä. Yhtiö saavutti uusissa laitteissa, kuten hisseissä 1,17 miljardin euron liikevaihdon toisella vuosikvartaalilla.
Kone on pitänyt pintansa suhteessa hissien ykköseen eli amerikkalaiseen Otikseen, joka teki uusissa laitteissa noin 1,3 miljardin euron liikevaihdon. Kummatkin yhtiöt tienaavat huolloilla. Koneen P/E-luku on 24,8 ja Otiksen 26.7 eli hissiyhtiöt kulkevat aikatavalla tasatahtia.
Otiksen osakekurssi on noussut noin kuusi prosenttia 12 kuukauden aikana. Koneen osakekurssi kiri huipussaan noin 74 euron tasolle.
Lastinkäsittelylaitteiden Cargotec karsiutuu jatkossa autonostureiden Hiabiksi. Yhtiö teki tammi-kesäkuussa noin 847 miljoonan euron liikevaihdon, josta kertyi 16,2 prosentin liikevoitto.
Sijoittajille voi avata pelitilannetta siten, että Hiabin kova kilpailija eli itävaltainen Palfinger saavutti samalla puolivuotiskaudella noin 1,17 miljardin euron liikevaihdon ja 13,3 prosentin liikevoiton.
Palfinger on liittoutunut kiinalaisen konepajajätin Sanyn kanssa. Hiab voittaa kannattavuudessa Palfingerin.
Palinfingerin P/E-luku on matala eli noin seitsemän. Yhtiön pörssiarvoksi tulee yli 800 miljoonaa euroa 22 euron kurssitasolla. Eli Hiabista voi Angervuon mukaan kehkeytyä ostopaperi.
Tekeekö Metso yritysostoja?
Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo jäänee eläkkeelle vuoden loppuun mennessä. Metson osakekurssi on noussut yli 181 prosenttia Vauramon kuuden vuoden johtopestin aikana.
Metsolle löytynee pelitilaa ehkä murskaimien yritysostoissa.
Yksi kova kilpailija globaalisti eli amerikkalainen Terex teki toisella kvartaalilla noin 457 miljoonan euron liikevaihdon murskaimissa ja Metso yli 314 miljoonan euron.
Kummatkin yhtiöt pystyivät pitämään saman korkean kannattavuuden eli yli 15prosentin liikevoiton tasoon suhteessa liikevaihtoon. Metson kaivospuolen kilpailija, tanskalainen FLSmidth ei ole julkistanut toisen kvartaalin lukujaan.
Laskua liikevaihtoon
Teräs pehmeni toisella kvartaalilla. Outokummun tulos rahoituserien jälkeen heikkeni yli sata prosenttia verrattuna edellisen vuoden toiseen kvartaaliin ja SSAB:n noin 39 prosenttia.
Metsä Board meni miinukselle 110 prosenttia ja Stora Enso 900 prosenttia, mutta UPM pysyi 61,4 prosenttia plussalla. Kallis kotimainen puu ja halpa sellu sekä paperi että kartonki hiertävät metsää.
Angervuon mukaan osavuotensa raportoineiden 70 päälistan yhtiön yhteenlaskettu liikevaihto toisella vuosineljänneksellä oli 43,5 miljardia euroa, ja laskua vertailukauteen tuli 5,5 prosenttia.
Yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto oli 5,7 miljardia euroa ja laskua vertailukauteen on 10,2 prosenttia. Teollisuuden liikevoitto on laskenut 19,5 prosenttia
”Nesteen tulosromahdus ja huoltoseisokki Porvoon jalostamolla pudottivat pörssiyhtiöiden tulosta voimakkaasti”, lisää Angervuo, joka osui aiemmissa SalkunRakentajassa julkistetuissa tulosennusteissaan jälleen nappiin.