Bloomberg: Tuontitullit uhkaavat Euroopan pörssiyhtiöiden tuloskasvua

Tariffeilla olisi myös vaikutusta S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulossummaan.
Frankfurt Saksa ulkomaat Eurooppa euroalue talous Frankfurt Saksa ulkomaat Eurooppa euroalue talous

Euroopan osakemarkkinoiden alkuvuosi on ollut vahva. Euroopan osakemarkkinoiden kehitystä seuraava yleisindeksi, Stoxx Europe 600, on tuottanut noin kahdeksan prosenttia.

Myös eurooppalaisyhtiöiden tuloskasvuodotukset ovat lähtökohtaisesti hyvät vuodelle 2025. LSEG:n helmikuun 4. päivä julkaistu raportti osoittaa, että analyytikot arvioivat Stoxx Europe 600 -indeksin yhtiöiden tulossumman kasvavan vuositasolla 2,0 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla, 8,5 prosenttia toisella kvartaalilla, 13,1 prosenttia kolmannella kvartaalilla ja 11,0 prosenttia kalenterivuoden viimeisellä vuosineljänneksellä.

Euroopan yritykset voivat kuitenkin kohdata merkittäviä liiketoiminnan haasteita, jos Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tulliuhkaukset toteutuvat.

Mahdolliset tullit voivat Bloomberg Intelligencen mukaan pienentää Stoxx Europe 600 -indeksin yritysten tulossummaa 3–7 prosenttia. Suurimmassa riskissä ovat terveydenhuollon, teollisuuden ja harkinnanvaraisen kulutuksen toimialat, joiden arvioidaan muodostavan yli puolet indeksin tämän vuoden tuloskasvusta.

EU:n vienti Yhdysvaltoihin oli 605,8 miljardia dollaria vuonna 2024 (lähde: United States Census Bureau). Tariffien vaikutus olisi erityisesti negatiivista lääkeyhtiöille. Esimerkiksi Novo Nordisk sai 58 prosenttia liikevaihdostaan Yhdysvalloista vuonna 2024, kun Sanofin osuus oli lähes puolet. 

Novo Nordisk valmistaa osan Yhdysvaltain markkinoille myytävistä tuotteista Yhdysvalloissa. Lopputuotteiden lisäksi tariffit saattavat kuitenkin kohdistua lääkkeiden valmistuksessa käytettäviin resursseihin ja sen vuoksi nostaa yhtiön kustannuksia.

Trump määräsi torstaina hallintonsa selvittämään vastavuoroisten tullien käyttöönottoa maakohtaisesti, mikä lisää mahdollisuutta laajempaan kampanjaan globaalin järjestelmän muuttamiseksi. Trump mainitsi erityisesti Euroopan unionin, Japanin ja Etelä-Korean mahdollisiksi kohteiksi, ja toimialoista auto-, puolijohde- ja lääketeollisuuden. Selvitysten on määrä valmistua 1. huhtikuuta mennessä, jonka jälkeen Trump voi toimia välittömästi.

Autonvalmistajat muodostavat 10 prosenttia Euroopan viennistä Yhdysvaltoihin. Trumpin 25 prosentin uusi tulli Meksikon ja Kanadan tuonnille 6. maaliskuuta alkaen voisi vähentää Stellantiksen, Volkswagenin, BMW:n ja Mercedes-Benz Groupin liikevoittoa yhteensä kuusi miljardia euroa (6,3 miljardia dollaria), arvioi Bloomberg Intelligence.

Noin 65 prosenttia Volkswagenin Yhdysvalloissa myymistä omamerkkisistä autoista valmistetaan Meksikossa. Stifel-analyytikko Daniel Schwarzin mukaan tämä tarkoittaa, että yrityksen on lisättävä kapasiteettiaan Yhdysvalloissa tai poistuttava markkinoilta kokonaan.

Globaalit toimitusketjut asettavat teollisuusyritykset huonompaan asemaan kauppajännitteiden kärjistyessä. Ruotsalaiset yhtiöt Sandvik ja Hexagon ovat alttiina Kanadan ja Meksikon tulleille, sillä ne ovat kytköksissä autoteollisuuteen, sanoo Bloomberg Intelligencen Pauline Eschbach. Lisähaasteita voisi aiheutua mahdollisista Euroopan koneiden ja laitteiden vientiin kohdistuvista tulleista.

Tariffit mainittu useiden amerikkalaisyhtiöiden osavuosikatsauksien tulospuheluissa

Amerikkalaiset yritykset puhuvat entistä enemmän tulleista. Russell 3000 -indeksin yritysten, joiden markkina-arvo on vähintään miljardi dollaria, tulospuheluiden tullimaininnat yli kaksinkertaistuivat viime neljänneksestä yli 1 700:een, vaikka raportointikausi on yhä käynnissä.

Amerikkalainen finanssianalytiikka ja ohjelmistoyhtiö FactSet haki sanoja ”tariff” ja ”tariffs” (suomeksi: tariffi ja tariffit) kaikkien niiden S&P 500 -yhtiöiden tulospuheluiden transkriptioista, jotka järjestivät tulospuhelun 15. joulukuuta – 6. helmikuuta välisenä aikana. Yhtiöistä 146 mainitsi sanoista vähintään toisen. Se on korkein lukumäärä S&P 500 -yrityksiä, jotka ovat maininneet tullit tulospuhelussaan vuoden 2019 toisen neljänneksen jälkeen. 

Osuus kaikista raportoineista yhtiöistä on 50 prosenttia (yhteensä 291 S&P 500 -yritystä), jotka järjestivät neljännen kvartaalin tulospuhelun kyseisenä ajanjaksona. Jos tahti jatkuu, neljännestä vuosineljänneksestä tulee kuluneen vuosikymmenen ennätys tulospuheluissa, joissa käsitellään tulleja. Tämän hetken ennätys, 185 yritystä, on vuoden 2018 toiselta vuosineljännekseltä. Jos nykyinen tahti jatkuu, neljännestä vuosineljänneksestä tulee kuluneen vuosikymmenen ennätys tulospuheluissa, joissa käsitellään tulleja

Goldman Sachsin strategien mukaan S&P 500 -indeksin osakekohtainen tulos laskisi 2–3 prosenttia, jos kaikki ehdotetut tullit otetaan käyttöön. ”Voittomarginaalit pienenevät, jos yritykset kantavat kustannukset itse, tai myynti laskee, jos kustannukset siirretään asiakkaille,” totesi Goldmanin pääosakestrategi David Kostin.

Trumpin ensimmäisen kauden tullit asettavat askelmerkkejä

Trumpin ensimmäisen kauden tullit, jotka kohdistuivat pääasiassa Kiinaan, ovat muokanneet odotuksia tämän vuoden kauppasodasta. Tällä kertaa Kiina on paremmin valmistautunut kestämään vaikutukset kasvaneen viennin kehittyville markkinoille, rajallisen Yhdysvaltoihin kohdistuvan liikevaihdon ja teknologiayhtiöiden kotimaisen keskittymisen ansiosta. Muut Aasian maat ovat kuitenkin alttiimpia tulleille.

Vietnam, joka on nähty vaihtoehtona Kiinalle Trumpin ensimmäisestä presidenttikaudesta lähtien, saattaa olla suuremmassa riskissä kasvavan Yhdysvaltojen kauppataseen ylijäämänsä vuoksi.

”Samaan aikaan kun Kaakkois-Aasian hallitukset ja yritykset selvisivät Trumpin ensimmäisestä kaudesta ja voivat hyödyntää tuota kokemusta, heidän pitäisi varautua suurempiin myrskyihin Trumpin toisella kaudella,” totesi Stephen Olson, entinen Yhdysvaltain kauppaneuvottelija, joka työskentelee nykyään ISEAS-Yusof Ishak -instituutissa.

Etelä-Korean ja Intian suuret terästeollisuudet voivat kärsiä 25 prosentin teräksen tuontitullista. Japanin suhteellisen pieni altistuminen Yhdysvaltojen markkinoille voi kuitenkin auttaa rajoittamaan tullien vaikutuksia.

Jotkut yritykset pyrkivät ennakoimaan ongelmia. Teknologiayhtiöt ovat havainneet ostojen lisääntyneen ennen mahdollisia tullien voimaantuloa. Intel kertoi, että osa tuloista siirtyi viimeiselle neljännekselle nykyisestä kvartaalista juuri tämän vuoksi. Myös Microsoftin käyttöjärjestelmien ja laitteiden liikevaihto nousi odotettua enemmän, osittain tullipelkojen vuoksi, kertoi talousjohtaja Amy Hood.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Relais Group

Analyysi: Relais Group päätti ennätyksellisen vuoden odotuksia paremmin

Seuraava artikkeli

Maailman suurin hedgerahasto tankkaa Teslaa