Arvo-osakkeet

Tämä yhtiö on halpa, mutta…

Salkunrakentaja sivuston arvo-osakkeiden osakepoimintalista on päivitetty, ja aiempaan listaan verrattuna mukaan on tullut uusi suomalaisyhtiö, Outokumpu. Jos Helsingin pörssistä pitäisi valita yhtiö jonka markkina-arvoa on oikein kunnolla rökitetty viime kuukausina, osuu valinta helposti nimenomaan Outokumpuun. Yhtiön markkina-arvon on viimeisimmän vuoden aikana tippunut lähes 70 prosenttia. Koko toimialan indeksi on tippunut selkeästi vähemmän, vajaat 25 prosenttia vuodessa. Arvostus on suhteessa tasesubstanssiin vaivaiset 0,2.

Outokumpu on yksi Helsingin pörssin syklisimmistä osakkeista, sen beta-kerroin on 1,6, ja yhtiön kannattavuus on vahvasti sidoksissa teräksen menekkiin maaimanmarkkinoilla. Alhaiselle arvostukselle on kuitenkin muitakin syitä, se voidaan havaita jo siitä, että yhtiön arvostus on alhaisempi kuin verrokkiensa.

Outokumpu onkin tehnyt viime vuosina tappiota, tosin viimeinen osavuosikatsaus enteilee jo käännettä parempaan. Myös yhtiön valtionomistus, teräksen ylikapasiteetti maaimanmarkkinoilla ja kiinalaisyhtiöiden kilpailu painavat arvostusta alaspäin. Myös massiivinen yritysjärjestely, Outokummun ja Ixonumin yhdistyminen, ja sen rahoittaminen omistajien kukkarosta ei välttämättä ole ollut sijoittajien mieleen.

Toisaalta yhtiön vapaa kassavirta (liiketoiminnan rahavirta – investoinnit) oli viimeisessä osavuosikatsauksessa positiivinen. Jos näin on myös jatkossa, on nykyinen pohjamudissa oleva arvostustaso markkinoiden ylireagointia. Yhtiö on aloittanut toimenpiteet sitoutuneen käyttöpääoman vapauttamiseksi, ja se ilmoittikin vastikään myyneensä osan Euroopan varastotoimintoja. Jos Outukumpu onnistuu pitämään tulorahoituksensa kunnossa, ja jos kannattavuus saadaan käännettyä positiiviseksi, saattaa yhitin kurssikäänne olla näköpiirissä.

OUTOKUMMUN JA VERROKKIEN ARVOSTUS 8.7.2012
Yhtiö

P/E

P/B

P / CF


Hoganas AB

10,46

2,15

7,34

Izmir Demir Celik Sanayi A.S.

34,7

2,61

22,01

Klyuchevskiy zavod ferrosplavov OAO

Outokumpu Oyj

0,2198

6,26

Rautaruukki Oyj

0,6064

6,66

Zaporizhstal’ VAT

 (lähde: www.ft.com)

Kommentoi
Ylös
>