Makrotalous

Japanin vienti laski yli 10 prosenttia

Japanin valtionvarainministeriön mukaan Japanin vienti laski syyskuussa 10,3 prosenttia edellisvuoden syyskuuhun verrattuna. Viennin lasku on suurin sitten viime vuotisen maanjäristyksen.

Merkittävä viennin lasku

Japanin vienti laski jo neljättä perättäistä kuukautta. Viennin lasku painoi maan kauppataseen vajeen noin 560 miljardiin jeniin. Tuonti kasvoi 4,1 prosenttia. Uutistoimisto Bloombergin mukaan analyytikot olivat odottaneet hieman pienempää 9,9 prosentin pudotusta.

Japanin valtiovarainministeri Seiji Maehara vaati Bloombergin haastattelussa Japanin keskuspankkia lisäämään elvyttävää rahapolitiikkaa. Maeharan mukaan on olemassa riski että Japanin luottoluokitusta tullaan laskemaan lisää.

Financial Timesin mukaan analyytikot pelkäävät nyt Japanin ajautuvan taantumaan kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä. Paineet Japanin keskuspankin uusille elvytystoimille kasvavat.

Japanin viennin laskun taustalla on maailmantalouden kasvun hidastumisen lisäksi Kiinan ja Japanin välinen saarikiista sekä jenin valuuttakurssin vahvuus suhteessa muihin päävaluuttoihin.
Vienti Kiinaan laski 14,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tätäkin merkittävämpi oli Euroopan viennin romahtaminen. Euroopan talousongelmat painoivat Japanin Eurooppan viennin peräti 26 prosentin laskuun vuoden takaiseen verrattuna. Ehkä hieman yllättäen vienti Yhdysvaltoihin ei ollut laskenut käytännössä lainkaan. Vienti oli 0,9 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten syyskuussa. Taustalla saattaa olla Yhdysvaltojen Eurooppaa parempi elpyminen taantumasta.
[break]
Uusi tilanne Japanille

Vahva vientiteollisuus on ollut perinteisesti Japanin tavaramerkki. Aina 80-luvun alusta asti Japanissa on totuttu positiivisiin kauppataseisiin. Ahtaasti asuttu saarivaltio on hyvin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta. Kuitenkin Japani on myös suojellut omaa teollisuuttaan, erityisesti maataloutta, protektionistisella kauppapolitiikallaan.

Alijäämäinen kauppatase on Japanille uusi tilanne. Japanin maanjäristyskatastrofi muutti tilanteen kaupan rakenteessa. Tuolloin uskottiin kuitenkin että alijäämäinen kauppatase on vain väliaikainen, katastrofista aiheutunut poikkeama normaalitilanteesta. Uusimmat vientitilastot kuitenkin osoittavat, että alijäämä on luultua sitkeämpää laatua.

[break]
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös