Markkinakommentit

USA:n tuloskausi ollut pettymys

Kolmannen vuosineljänneksen tuloskausi on lähtenyt liikkeelle odotettua negatiivisemmissa tunnelmissa Yhdysvalloissa. Useat suuryhtiöt ovat raportoineet ennusteita huonompia kolmannen kvartaalin tuloksia.

Tähän mennessä USA:n S&P-osakeindeksin yhtiöistä noin 1/3-osa on raportoinut kolmannen vuosineljänneksen tuloksen. Raportoineista yhtiöistä vain 42 prosenttia on raportoinut ennusteita paremmat tulokset kolmannella kvartaalilla. Se on selkeästi alle aiempien vuosien keskiarvon, jonka mukaan 62 prosenttia S&P-indeksin yhtiöistä julkistaa ennusteita paremman osavuosituloksen.

Vaisut tulokset kolmannella vuosineljänneksellä ovat erityisen suuri pettymys sikäli, että odotukset olivat USA:n markkinoilla alhaiset jo kolmannen kvartaalin alussa. Thompson Reutersin tietokannan mukaan 95 amerikkalaista S&P-indeksin yhtiötä oli antanut tulosvaroituksen kvartaalin aikana ja vain 24 yhtiötä oli antanut positiivisen tulosvaroituksen.

Viikon aikana talousmediassa huomiota saivat erityisesti suurten teknologiayhtiöiden tulospettymykset. Merkillepantavaa ilmoituksissa on, että monen yhtiön kohdalla tuloskehityksen heikentymisen taustalla ovat kysyntään liittyvät syyt. Juuri kysyntäongelmat saattavat olla indikaattori laajemmastakin käänteestä amerikkalaisyhtiöiden tuloskehityksessä.

Ohessa muutamien merkittävien amerikkalaisyhtiöiden tuloskauden ilmoituksia.

Google

Yhtiön nettotulos laski viime vuodesta 2,73 miljardin nettotuloksesta  2,18 miljardiin dollariin – eli laskua oli noin 20 prosenttia. Tulos oli myös selvästi heikompi kuin analyytikot olivat odottaneet, sillä analyytikot odottivat 10,63 dollarin osakekohtaista tulosta, ja toteutunut oikaistu osakekohtainen tulos oli 9,03 dollaria.

Yhtiön mukaan tulosheikennys johtui etupäässä Motorolan matkapuhelinyksikön ostoon liittyvistä kustannuksista. Myöskään mainomyynti ei kehittynyt odotetusti. Kuluttajat ovat yhä enemmän alkaneet käyttämään mobiililaitteita, joista Google ei saa samalla tavalla mainostuloja kuin kiinteästä verkosta.

Useimmat analyytikot arvioivat, että kyseessä oli kuitenkin vain väliaikainen notkahdus ja että yhtiön pitemmän aikavälin kasvupotentiaali on edelleen merkittävä.

Microsoft

Microsoftin kolmannen vuosineljänneksen nettotulos laski 22 prosenttia 4,47 miljardiin dollariin. Analyytikot odottivat uutistoimisto Bloombergin mukaan osakekohtaiseksi tulokseksi 0,56 dollaria osakkeelle. Tulos jäi kuitenkin 0,53 dollariin.

PC-tietokoneiden kysyntä on ollut laskussa. Yhtiön mukaan kuluttajat odottavat nyt ensi viikolla julkistettavaa Windows 8:aa, ja siksi kuluttajat panttaavat ostopäätöksiään. Vanhemman Windows 7:n myynti on siksi hidastunut. Myös talouden heikko tila ja Applen iPad-tablettien suuri suosio on alentanut PC-tietokoneiden myyntiä.

Intel

Maailman suurimman siruvalmistajan Intelin tulos laski, mutta vähemmän kuin analyytikot olivat odottaneet. Kolmannen kvartaalin nettotulos oli 2,97 miljardia dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 3,47 miljardia. Intelin oikaistu tulos oli 60 senttiä osaketta kohden. Analyytikoiden konsensusennuste oli 50 senttiä.

Kasvaneet siruvarastot rasittivat yhtiön tulosta. Varastojen arvo nousi 5,3 miljardiin dollariin kun ne olivat toisen vuosineljänneksen lopussa olleet 4,9 prosenttia. Varastot kasvoivat heikentyneen kysynnän vuoksi.

McDonald’s

Googlen ja Microsoftin tavoin myös Hampurilaisketju McDonald’sin kolmannen vuosineljänneksen tulos oli pettymys. Nettotulos laski viime vuoden 1,51 miljardista dollararista 1,46 miljardiin dollariin. Analyytikot olivat odottaneet 1,51 miljardin dollarin nettotulosta.

Tulosheikennyksen syiksi yhtiö ilmoitti kiristyneen kilpailun ja maailmantalouden heikon taloustilanteen.

[break]

 

 

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös