Osakeanalyysit

Tieto petrasi, kasvunäkymät maltilliset

Tietotekniikka- ja tuotekehityspalveluja tarjoava Tieto yllätti markkinat positiivisesti kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessaan. Liikevaihto, tilaukset ja kannattavuus olivat kaikki nousu-uralla.

Kolmannen vuosineljänneksen tulos oli yllätys sekä analyytikoille että sijoittajille, ja niinpä yhtiön kurssi ampaisi yli 10 prosentin nousuun. Toisaalta yhtiön kurssikehitys on ollut vakuuttavaa viimeisen vuoden aikana. Yhtiön markkina-arvo on noussut vuodessa lähes 50 prosenttia.

Kannattavuus

Tiedon kannattavuus (ilman kertaluontoisia eriä) nousi kolmannella vuosineljänneksellä edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta noin kahdeksan prosenttia. Yhtiön kolmannen neljänneksen liikevoitto oli 31,6 (29,2) milj. euroa eli 7,5 % (7,1) liikevaihdosta. Kertaluontoiset erät selittävät liikevoitosta 5,5 miljoonaa euroa.  Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli siis 37,1 (34,5) milj. euroa eli 8,8 % (8,3) liikevaihdosta.

Kannattavuusparannus syntyi kustannusten alentumisista, ei myynnistä, sillä yhtiön liikevaihto kasvoi vain yhden prosentin ilman valuuttakurssivaikutuksia. Alihankinnan kustannukset laskivat noin 7 milj. euroa eli 17 %.

Tulevaisuuden näkymät

Vaikka Tiedon uusien tilausten määrä lähes kaksinkertaistui viime vuoden kolmannesta kvartaalista, ei tilauskannassa tapahtunut oleellisia muutoksia. Yhtiö odottaakin koko vuoden liikevaihtonsa pysyvän kutakuinkin viime vuoden tasolla. Tietotekniikkapalveluiden oletetaan kasvavan samaa tahtia kuin ne kasvavat Länsi-Euroopassa yleisesti, eli kasvu on hyvin vaatimatonta, vain noin 0-2 prosenttia vuosittain.

Tietotekniikan ulkoistusmarkkinat Pohjoismaissa mahdollistavat Tiedolle kuitenkin jatkossakin kasvumahdollisuuksia. Muita kasvuajureita Tiedolle tarjoavat mobiilipalveluiden kysynnän kasvu sekä yrityksen raportoinnin kehittämisprojektit, eli ns. business intelligence (BI) -markkinat. Projektipalveluiden myynti on kuitenkin alenemassa.

Arvostustaso

Yhtiön p/B on 1,77 mikä on verrokkeihin nähden alhainen. On kuitenkin hyvä muistaa, että Tiedon taseessa on liikearvoa ja muuta aineetonta pääomaa lähes 500 miljoonaa euroa, eli yli 40 prosenttia varoista.

Lisäksi yhtiön liukuva 12 kuukauden oman pääoman tuotto on 10,7 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto vielä tätäkin parempi, 17,6 prosenttia. Yhtiöllä on turvallisen korkea vakavaraisuusasema; nettovelkaantumisaste on vain 10,2 prosenttia. Vakavaraisuus on kohentunut vuodessa huimasti.

Arvostusmittareista mairittelevin on kuitenkin hinta suhteessa vapaaseen kassavirtaan. Yhtiön 12 kuukauden liiketoiminnan rahavirta on 145 miljoonaa euroa ja vapaa kassavirta 110 miljoonaa euroa. Osaketta kohti tämä tekee 1,51 euroa per osake. Yhtiön P/FCF-kerroin, eli hinta suhteessa 12 kuukauden vapaaseen kassavirtaan on siten 9,8 euroa per osake.

Analyytikoiden suositukset

Tiedon analyytikkosuositukset ovat olleet jo pitemmän aikaa nousussa. Kolmannen kvartaalin osakekohtaisen tuloksen konsensusennuste (ilman oikaisueriä) oli 0,18 euroa per osake. Toteutunut 0,32 ylitti siis analyytikkoennusteet selvästi.

Financial Timesin tietokannan mukaan 20 analyytikkoa on antanut Tiedolle suosituksen. Näistä yhdeksän on antanut osta- tai lisää-suosituksen.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös