Sijoittajan verotus

Sijoittamisen veromuutokset vuonna 2013

Verokarhu kahmaisee sijoittajan kukkarosta aiempaa enemmän. Veronmaksajain keskusliitto laati listan ensi vuoden veromuutoksista. Useat muutokset koskevat sijoittajia.

Arvonlisävero nousee

Arvonlisävero on tuloverojen ohella valtion tuottoisin veromuoto. Siksi velkaantuva Suomen valtio joutuu nostamaan arvonlisäveroprosenttia. Veronmaksajain keskusliiton mukaan kaikkia arvonlisäverokantoja korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä lisää valtion verotuottoa 830 miljoonaa euroa. Myös vakuutusmaksuvero nousee prosenttiyksiköllä, mikä kasvattaa verotuottoa 30 miljoonaa euroa.

Yleinen arvonlisävero nousee vuoden vaihteessa siis 23 prosentista 24 prosenttiin ja ruuan, ravintolapalveluiden ja rehujen arvonlisävero nousee 13 prosentista 14 prosenttiin. Lääkkeiden, kirjojen, tilattujen lehtien, liikuntapalveluiden, henkilökuljetusten, majoituspalveluiden sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien arvonlisävero nousee 9 prosentista 10 prosenttiin.

Korotettua veroa peritään tavaroista ja palveluista, jotka luovutetaan ostajalle vuoden 2013 puolella. Jos tavarasta tai palvelusta maksetaan etukäteen, määräytyy arvonlisäverokanta ennakkomaksun maksupäivän perusteella

Asuntosijoittajalle uusia rasitteita

Asuntosijoittajaa verokarhu rankaisee ensi vuonna kahdellakin tavalla; varainsiirtoveroa nostetaan ja korkojen vähennysoikeutta rajoitetaan.

Asunto-osakkeen kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero nousee 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Samassa yhteydessä muuttuu myös veropohja, jonka mukaan varainsiirtovero lasketaan. Muutokset tulevat voimaan 1.3.2013 lukien. Sen jälkeen tehdyissä kaupoissa kauppahinnan lisäksi vero on maksettava myös huoneiston osuudesta yhtiön velkaan, jos osakkaalla on oikeus tai velvollisuus maksaa osuutensa yhtiön velasta.

Vakituiseen asuntoon kohdistuvan velan korkojen vähennyskelpoinen osuus pienenee 80 prosenttiin vuonna 2013.  Vuonna 2012 vähennyskelpoinen osuus asuntolainan koroista oli 85 prosenttia.

PS-tilien ikäraja nousee

Valtio haluaa selvästi kannustaa iäkkäämpää väestöä pysymään työelämässä. Näin voi päätellä PS-tilien ikärajan nostosta. Veronmaksajain keskusliiton mukaan uusien vuonna 2013 tehtyjen vapaaehtoisten eläkevakuutussopimusten, pitkäaikaissäästösopimusten (PS-tilit) ja kollektiivisen lisäeläkevakuutuksen vakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia vain, jos sopimuksen mukainen eläkeikä on vähintään lykätyn vanhuuseläkkeen ikäraja 68 vuotta.

Vanhojen sopimusten perusteella maksettujen maksujen vähennysoikeus säilyy eikä niiden eläkeikää tarvitse korottaa. Aikaisemmin eläkkeen alaraja oli vapaaehtoisessa eläkevakuutuksessa ja PS-tilissä 63 vuotta ja kollektiivisessa lisäeläkkeessä 60 vuotta.

Perinnöt ja lahjat

Perintö- ja lahjaveroasteikkoon tulee vuosille 2013 – 2015 ylimääräinen veroporras 1 000 000 euroa ylittävälle osalle perintöosaa tai lahjaa. Veronmaksain Keskusliiton mukaan korotus on kolme prosenttiyksikköä. Yli miljoonan euron perinnöstä tai lahjasta menevä vero on vuosina 2013 – 2015 I veroluokassa 19 prosenttia ja II veroluokassa 35 prosenttia.

Vakuutuslahjat tulevat ensi vuonna verollisiksi. Aikaisemmin säästöhenkivakuutuksen avulla on voinut siirtää lähisukulaiselle 8 500 euroa verovapaasti kerran kolmessa vuodessa, mutta kyseinen etuus poistetaan.  Vuodesta 2013 lukien lahjana verotetaan vakuutussijoituksen pääoma, joka maksetaan vakuutetun lähiomaiselle. Vakuutukselle kertynyt tuotto verotetaan saajan pääomatulona.

Lisätietoja ensi vuoden veromuutoksista saa Veronmaksajain Keskusliiton nettisivuilta.

Lähde: Veronmaksajajain Keskusliitto

http://www.veronmaksajat.fi/veromuutokset2013

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös