Osakeanalyysit

Rakennejärjestelyt tuovat kasvupotentiaalia HKScanin osakkeen arvoon

Vaikka HKScanin viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulos oli lievä pettymys, on yhtiössä kasvupotentiaalia nykyisten ja tulevien rakennejärjestelyjen johdosta, arvioi analyysitalo Inderes.

HKSscanin liikevaihto nousi loka-joulukuussa 2 546,8 miljoonaan euroon, eli kasvua oli 2,2 prosenttia. Vertailukelpoinen liikevoitto viimeisellä kvartaalilla laski hieman edellisvuoden vastaavasta; ilman kertaluonteisia eriä liikevoitto oli 15,1 (17,6 edellisvuonna) miljoonaa euroa. Tulos oli hiukan markkinoiden odotuksia heikompi.

Yhtiön mukaan perinteisesti hyvä joulusesonki oli kaupallisesti hieman tavanomaista heikompi. Erityisesti kesän jälkeen lihantuottajiin vaikuttivat poikkeuksellisen suuret hinnankorotukset keskeisimmissä raaka-aineissa, kuten rehuissa, HKScan kertoo tilinpäätöstiedotteessaan.

Myönteinen poikkeus konserninmarkkina-alueista oli jälleen Puola, missä vuosineljännes kuten koko vuosi olivat hyvät.

Näkymät

Yhtiö hakee myös kuluvalle vuodelle lisää kustannustehokkuutta. Tammikuun alussa 2013 HKScan julkisti suunnitelman Suomen toimintojen rakenteiden ja toimintojen uudelleenjärjestelyistä, tavoitteenaan kehittää liiketoiminnan tuottavuutta ja tehokkuutta noin 5 miljoonan euron vuotuisen tulosparannuksen saavuttamiseksi.

Kehittämis- ja kannattavuuden parantamisohjelmista saatavat hyödyt alkavat yhtiön mukaan realisoitua vuoden 2013 jälkipuoliskolla ja sen jälkeen.

HKScan odottaa liiketoimintaympäristön pysyvän haasteellisena, koska sekä eläinten tarjonnan ja kuluttajien ostovoiman arvioidaan supistuvan edelleen. Lihan kysynnän yhtiö odottaa pysyvän vakaana.

HKScan odottaa koko vuoden liikevoiton paranevan vuodesta 2012.

Rakennemuutoksissa on mahdollisuus 

Analyysitalo Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa HKScanin viimeisen vuosineljänneksen tuloksen olleen pettymys, ja siksi Inderes laskee HKScanin tavoitehinnan 4,2 euroon aiemmasta 4,6 eurosta. Suositus on edelleen lisää.

Inderes luottaa kuitenkin HKScanin muutosprosessin tuomiin tuloksiin. ”Yhtiön johto on jatkanut määrätietoisia toimiaan rakennejärjestelyissä ja uskomme yhtiön olevan menossa tällä rintamalla oikeaan suuntaan. Uskomme, että yhtiön rakenteellisiin ongelmiin Suomessa ja Ruotsissa ainoana mahdollisena ratkaisuna ovat järeät uudelleenjärjestelyt”, Inderes kertoo aamukatsauksessa.

Inderes odottaa HKScanin siis ilmoittavan kuluvana vuonna merkittävistä uusista rakennejärjestelyistä, erityisesti Ruotsissa. Rakennemuutos tulevat Inderesin arvion mukaan kestämään pidemmän aikaa ja rakenteellisten ongelmien laajuudesta johtuen niiden onnistumiseen sisältyy merkittävää riskiä.

HKScanin arvostustaso on Inderesin mielestä edelleen melko houkutteleva alhaisesta P/E-kertoimesta johtuen. Jos rakennejärjestelyt onnistuvat, sisältyy osakkeen arvoon analyysitalon näkemyksen mukaan merkittävää nousupotentiaalia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös