Makrotalous

Kiinan talouskasvu odotettua heikompaa

Kiinan bruttokansantuote nousi tammi-maaliskuussa 7,7 prosenttia, kertoo Kiinan tilastokeskus. Vaikka kasvu on edelleen kovaa verrattuna riutuviin länsimaihin, oli se silti odotuksiin nähden pettymys.

Bloomberg Newsin tekemän kyselyn mukaan analyytikot olivat odottaneet 8 prosentin kasvua, eli kasvu jäi odotuksista.

Kiinan talousluvut olivat yksi uusi lisä siihen pettymysten sarjaan joka on viime päivinä koetellut markkinoita. Aiemmin IMF laski USA:n kasvuennustetta ja sijoittaja George Soros varoitti Saksan ajautuvan taantumaan luultavasti syyskuun loppuun mennessä, uutistoimisto Bloomberg toteaa.

”Pettymyksen tuottaneet tilastot osoittavat, että elpyminen on paljon heikompaa ja epätasaisempaa kuin oli odotettu”, kertoo JPMorganin pääekonomisti Zhu Haibin Bloombergille.

Ekonomistien mukaan talouskasvun heikentyminen saattaa johtaa siihen, että Kiinan hallitus ottaa jatkossa suuremman roolin talouskasvun takaajana, kertoo CNNMoney.

Toisaalta yhtenä riskinä Kiinassa on paikallishallintojen kasvava velkataakka ja kiinteistömarkkinoiden ylikuumeneminen. Asiaan otti kantaa Maailmanpankki, jonka mukaan Aasian suuret taloudet uhkaavat ylikuumeta.  Maailmanpankki kehottaa tuoreessa raportissaan Aasian nopeasti kasvavia talouksia harkitsemaan elvytyksen vähentämistä, koska muutoin on olemassa riski, että eri omaisuuslajeihin syntyy hintakuplia, eikä inflaatio pysyy enää hallinnassa.

Myös luottoluokittaja Fitch varoitti aiemmin tässä kuussa Kiinan kasvavasta velkataakasta.

Kiinan hallitus saattaa joutua siis ristiriitaisen ongelman eteen. Kuinka ylläpitää kasvua valtion elvytystoimilla jos seurauksena on riski varallisuuskuplan pahentumisesta ja inflaation kiihtymisestä?

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös