Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen nostot hyytyvät, laskevatko asuntojen hinnat?

Suomessa uusia asuntolainoja nostettiin maaliskuussa 2013 vajaan 1,1 miljardin euron edestä, vuotta aiemmin lähes 1,6 miljardin euron edestä, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Onko edessä asuntojen hintojen lasku?

Suomen Pankin mukaan jo alkuvuodesta havaittua asuntolainojen nostojen vähenemistä joudutti korotetun varainsiirtoveron voimaantulo maaliskuussa. Myös asuntolainojen laskennallinen korkomarginaali leveni maaliskuussa 1,54 prosenttiin helmikuun 1,48 prosentista, mikä osaltaan vähensi asuntolainojen kysyntää.

Suomen pankin mukaan kotitaloudet nostivat maaliskuussa 2013 uusia asuntolainoja 1,1 mrd. euron edestä, mikä on 0,5 mrd. euroa vähemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa.

Asuntolainojen koroissa ei tapahtunut muutoksia. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli maaliskuussa 2,03 prosenttia, mikä oli sama myös helmikuussa.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli Suomen Pankin tilastojen mukaan maaliskuun lopussa 87 miljardia euroa ja kannan keskikorko 1,53 prosenttia. Asuntolainakannan vuosikasvu hidastui edelleen maaliskuussa ja oli 5,1 prosenttia. Kotitalouslainoista oli maaliskuun lopussa kulutusluottoja 13 miljardia euroa ja muita lainoja 15 miljardia euroa.

Uudet asuntolainat

Asuntolainojen nostojen ja asuntokauppojen määrän vähentyminen saattaa vähitellen heijastua myös asuntojen hintoihin. OP-Pohjolan kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg arvioi Ilta-Sanomille, että toistaiseksi hiljeneminen ei ole kuitenkaan näkynyt myyntihinnoissa juurikaan.

”Kun uudet kohteet tulevat myyntiin, niin niitä pyritään hinnoittelemaan niin realistisesti kuin mahdollista”, Sandberg kertoi. Sandbergin kommentti voidaan tulkita siten, että asuntojen hinnoittelua tultaneen arvioimaan alaspäin.

Varsinkin jo pitkään myynnissä olleissa kohteissa saatetaan joutua pohtimaan hintaa uusiksi, arvioi Sandberg. ”Kun katsoo myyntiaikoja varsinkin omakotipuolella, niin kyllä ne alkavat olla keskimäärin niin pitkiä, että asiaan vaikuttaa varmasti hinnoittelu”, Sundberg kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Asuntokauppojen määrät ovat laskussa. Huoneistokeskuksen tilastojen mukaan kuluvan vuoden maaliskuussa asuntokauppoja tehtiin hieman yli 4000 kappaletta kun esimerkiksi vuosi sitten maaliskuussa asuntokauppoja tehtiin yli 6000 kappaletta.

Kommentoi
Ylös
>