Osakeanalyysit

Konecranes antoi tulosvaroituksen

Nosturivalmistaja Konecranes ilmoitti alentavansa vuoden 2013 taloudellista ohjeistustaan. Yhtiön ja sen suurimman kilpailijan antamat tulosvaroitukset kertovat koko toimialan näkymien heikentymisestä.

Uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö arvioi tilauskannan ja lähiaikojen kysyntänäkymien perusteella vuoden 2013 liikevaihdon asettuvan vuoden 2012 tasolla tai hieman korkeammalla. Vuoden 2013 liikevoiton ilman uudelleenjärjestelykuluja yhtiö odottaa olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2012.”

Laitteet-liiketoiminnan näkymät heikentyneet

Myyntinäkymät eivät muuttuneet aiempaan ohjeistukseen verrattuna, mutta kannattavuusnäkymät heikkenivät. Aiemmassa ohjeistuksessa yhtiö oli arvioinut liikevaihdon kasvavan viime vuodesta.

Syynä tulosvaroitukseen on Konecranesin Laitteet-liiketoiminta-alueen epätyydyttävä tuloskehitys, joka on jatkunut vuoden 2013 toisella vuosineljänneksellä. Tästä johtuen Konecranes arvioi vuoden 2013 toisen vuosineljänneksen liikevoiton jäävän selvästi edellisvuoden alapuolelle.

Laitteet-liiketoiminta tuo noin 65 prosenttia Conecranesin liikevaihdosta ja liikevoitostakin lähes 60 prosenttia.

Tulosvaroitus tuli yllätyksenä paitsi markkinoille myös analyytikoille. Financial Timesin tietokannan mukaan analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 6 prosentin osakekohtaisen tuloksen kasvua viime vuoteen verrattuna.

Toimialalla haasteita

Koko toimialan kannattavuusnäkymät ovat nyt kovassa paineessa, sillä myös Konecranesin suurin kilpailija, amerikkalainen maansiirtokoneita ja nostureita valmistava Terex varoitti koko vuoden tuloksensa painuvan selvästi aiempaa arviota heikommaksi. Yhtiön kysyntäkehitys jäi reippaasti odotuksia heikommaksi.

Sijoituspalvelutalo FIM on ollut jo aiemmin huolissaan Konecranesin laitepuolen kannattavuuskehityksestä. ”Laitteet-segmentin tulosta on rasittanut aiempina kvartaaleina kova hintakilpailu, kustannusylitykset satamalaiteprojekteissa ja tuotemixin heikentyminen”, FIM toteaa aamukatsauksessaan.

Positiivisena seikkana FIM huomauttaa, ettei Konecranes joutunut alentamaan liikevaihtonäkymiään, toisin kuin Terex.

Konecranesin osakekurssi laski lähes 7 prosenttia tulosvaroituksen jälkeen. Myös yhtiön kotimaisen kilpailijan Cargotecin kurssi oli laskussa.

Yhtiön kuluvan vuoden analyytikoiden konsensusennusteiden mukainen osakekohtainen tulos on Reutersin tietokannan mukaan 1,66 euroa osakkeelta. Tulosvaroituksen kurssilaskun jälkeen eteenpäin katsova P/E-kerroin on yhtiölle tällöin vajaat 14. Myös Cargotecin vastaava P/E-kerroin on 14.

Historiallisesti Konecranesin arvostustaso on ollut melko alhainen, esimerkiksi vuonna 2008 P/E-kerroin oli alle 5.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös