Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinat murroksessa – Hypoteekkiyhdistyksen ohjeet asunnonostajalle

Asuntomarkkinoiden tilanne on muuttunut monesta syystä johtuen. Hypoteekkiyhdistys listaa tuoreessa asuntomarkkina-analyysissaan useita asunnonostajalle tärkeitä, vallitsevaan markkinatilanteeseen liittyviä käytännön neuvoja.

Suomen asuntomarkkinoiden tilannetta kuvaa parhaiten tällä hetkellä yksi sana – polarisoituminen. Asuntojen hinnat jatkavat eriytymistään alueellisesti.

Hypoteekkiyhdistys toteaa uusimmassa asuntomarkkina-analyysissaan, että kysyntäpaine keskittyy kasvukeskusten pieniin asuntoihin, mikä näkyy niiden hintakehityksessä. “Kynnys omaan asuntoon pysyy kasvukeskuksissa korkealla, koska kohtuuhintaisia asuntoja on tarjolla kysyntään nähden liian vähän. Kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen hinnat ovat laskeneet”, yhdistys toteaa lehdistötiedotteessaan.

Asuntomarkkinoilla on nyt muitakin riesoja. Kasvukeskuksissa asuntovelkaantuminen jatkuu ja taantuvilla paikkakunnilla asuntovarallisuuden arvonkehitys on uhattuna, Hypoteekkiyhdistys toteaa. Markkinakehityksen eriytymistä vauhdittavat asuntorahoituksen saatavuuden tiukentuminen, mikä näkyy asuntoluottojen kysynnän vähentymisenä ja asuntojen myyntiaikojen pidentymisenä.

Miten asunnon vaihtoa tai sijoitusasuntoa harkitsevan kannattaa tässä markkinatilanteessa toimia? Hypoteekkiyhdistys ohjeistaa asunnonhankkijaa seuraavasti:

  • Ostajan kannattaakin olla tarkkana, mistä asunnon ostaa, jotta asunnon arvo seuraisi yleistä hintakehitystä. Isojako on käynnissä paitsi alueellisesti myös metropolialueen sisällä, Hypo painottaa.
  • Ensiasunnon hankkimisen lykkäämistä Hypoteekkiyhdistys ei suosittele – ei edes tässä tilanteessa. Ensiasuntoon kannattaa pyrkiä kasvukeskuksissa niin aikaisin, kuin on mahdollista. ASP-järjestelmän hyödyntäminen kannattaa ja ennakkosäästöillä asunnonostaja vahvistaa luottokelpoisuuttaan.
  • Asunnon kauppahintaa kannattaa tutkia tarkoin, ja varmistua siitä että kauppahinta vastaa asunnon todellista arvoa.
  • Kahden asunnon loukkua on syytä välttää,  sillä asuntokauppaketjut voivat olla yllättävänkin pitkiä. “Paras tilanne on niillä, joilla on myytävänä haluttu yksiö tai kaksio ja tarve selvästi isommalle asunnolle”, Hypo toteaa.
  • Asuntoprojekti on tarpeen stressitestata vähintään kuuden prosentin korkotasolla ja mielellään enintään 20 vuoden laina-ajalla. Eli kannattaa laskea, löytyykö varoja 6 prosentin korkojen maksuihin lainanlyhennysten lisäksi. Varautuminen kalliimpiin asumiskustannuksiin ja selvästi korkeampiin korkoihin on tärkeää tässä tilanteessa.
  • Asuntolainalle kannattaa pyytää sitova luottopäätös ennen ostotarjouksen antamista. Hypoteekkiyhdistyksen mielestä ostotarjousten voimassaoloaika on tarpeen pitää mahdollisimman lyhyenä, koska tilanne markkinoilla voi muuttua nopeastikin.
  • Asuntolainasta neuvoteltaessa on syytä kilpailuttaa kaikki pankkipalvelut asuntolainan rinnalla.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös