Indikaattorit

USA:n myönteinen talouskehitys lisää sijoittajien epävarmuutta

USA sijoitusmarkkinatViime viikon positiiviset uutiset USA:n talouskehityksestä lisäävät sijoittajien pelkoja maan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisestä. Kiristyvä rahapolitiikka loisi paineita korkojen nousulle.

Yhdysvaltojen talouskehityksestä saatiin viime viikolla koko joukko positiivisia uutisia. Yhdysvalloissa työttömyysluvut painuivat marraskuussa alimmilleen viiteen vuoteen. Maan työministeriö kertoi, että työttömyys laski 7,0 prosenttiin.

Työttömyyden lasku oli ennakoitua nopeampaa. Vielä lokakuussa työttömyysaste oli 7,3 prosenttia.

Selitykseksi työttömyyden yllättävän suurelle laskulle on pidetty sitä, että lokakuussa työttömyyslukuja synkisti tilapäisesti maan hallinnon osittainen sulku, jolloin satojatuhansia työntekijöitä lomautettiin.

Myös uusia työpaikkoja syntyi ennakoitua enemmän, eli yli 200 000.

Talouskasvukin on odotettua kovempaa. USA:n talous kasvoi alustavien tietojen mukaan heinä-syyskuussa 3,6 prosentin vuositahdilla, kun ennakkotiedot antoivat odottaa 2,8 prosentin kasvua.

Näkymät paranivat myös USA:n ulkomaankaupassa ja asuntomarkkinoilla lokakuussa. Kauppataseen alijäämä kaventui  5,4 prosentilla 40,6 miljardiin dollariin ja vienti nousi kaikkien aikojen ennätykseen.

Asuntomarkkinoilla uusien asuntojen myynti kasvoi lokakuussa 25,4 % vuositasolla 444 000 asuntoon, mikä ylitti selvästi syyskuun 6,6 prosentin laskulukemat.

Mitä tämä kaikki merkitsee sijoittajan kannalta?

Talouden elpyminen on tietenkin sinällään positiivinen asia, mutta USA:n tilanne on nyt sikäli erikoinen, että positiiviset talousuutiset lisäävät pelkoa USA:n keskuspankin rahapolitiikan elvytyksen vähentymisestä. Elvytyksen vähentäminen loisi paineita valtionlainojen korkojen nousulle. Korkosijoitusten tuottojen nousu vähentäisi puolestaan osakemarkkinoiden houkuttelevuutta.

Analyysitalo Inderes arvioi Nordnetin aamukatsauksessa, että positiiviset luvut etenkin työllisyydestä tuo Fedin elvytyksen vähentämisen entistä lähemmäs, ja nykyisten lukujen perusteella sen voidaan odottaa tapahtuvan lähikuukausien aikana.

”Keskuspankin avomarkkinakomitea kokoustaa seuraavan kerran joulukuun 16.-17. päivä, ja markkinoilla hermoillaan varmasti siihen asti elvytyksen suhteen.”, Inderes toteaa.

Sijoittajat ovat siis ristiriitaisen tilanteen edessä. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän, talouden elpyminen vai korkojen nousu?

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös