Markkinakommentit

Fedin joukkolainaostojen vähentäminen ei ole este lisätuotoille

osakkeen ostosuositusVarainhoitoyhtiö Pictet Asset Management suosii edelleen osakesijoituksia – erityisesti Japanin ja kehittyvien talouksien markkinoilla.

Kehittyneiden markkinoiden osakkeet päätyivät kuun lopussa plussalle, ja ne menestyivät joukkolainoja paremmin, Pictet kertoo tuoreessa Barometer-katsauksessan.

Yhdysvaltain keskuspankki liitti nimittäin päätökseensä elvytyksen supistamisesta lupauksen korkotason pitämisestä historiallisen alhaisella tasolla aina siihen asti, kun talous on selvästi toipumassa.

Joulukuun korkokokouksessaan keskuspankki ilmoitti vähentävänsä lievästi kuukausittaisia joukkolainaostojaan työmarkkinoiden kohennuttua. Ostot laskevat 85 miljardista dollarista 75 miljardiin.

Keskuspankin ilmoitus tuki osakkeita

Kehittyneiden maiden osakemarkkinoille olennaisinta oli se, että keskuspankki sanoi pitävänsä korkotason todennäköisesti nollassa ”vielä kauan sen jälkeen, kun työttömyysaste laskee alle 6,5 prosentin” eli pidempään kuin aiemmin oli annettu ymmärtää.

Ennen keskuspankin kokousta miinuksella olleet riskipitoiset omaisuuslajit kääntyivät nousuun. Keskuspankin ilmoitus näytti vakuuttaneen sijoittajat siitä, että lainaostojen vähentäminen ei tarkoita rahapolitiikan kiristämistä.

Yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat S&P 500 -indeksillä mitattuna ennätyslukemiin. Vuoden 2013 lopussa indeksi osoitti 26 prosentin nousua, mikä on suurin vuosittainen nousu 16 vuoteen. Eurooppalaiset osakkeet päättivät myös vuoden positiivisissa tunnelmissa: niiden vuoden tuotto oli noin 20 prosenttia paikallisissa valuutoissa.

Kehittyvät markkinat pakkasella

Kehittyvät markkinat olivat edelleen heikoilla, Pictet toteaa. Turkkilaiset osakkeet laskivat yli 10 prosenttia maan poliittisen johdon korruptiotutkimuksen takia. Myös kiinalaiset ja brasilialaiset osakkeet kärsivät pahoja tappioita.

Kehittyvien markkinoiden osakkeet olivat vuoden lopussa miinuksella. Niitä heikensi huoli Yhdysvaltain elvytyksen vähentämisen vaikutuksista markkinoihin. Vuoden 2013 lopussa kehittyvien markkinoiden osakkeet olivat noin 25 prosenttia halvempia kuin kehittyneiden markkinoiden P/E-luvulla mitattuna.

Sykliset osakkeet menestyivät defensiivisiä paremmin joulukuussa. Parhaiten suoriutuivat teknologia-, teollisuus- ja energiaosakkeet.

Joulukuussa globaalit joukkolainat olivat alhaalla. Yhdysvaltain valtion joukkolainat kärsivät pahiten myynti-innosta. Yhdysvaltain valtion kymmenen vuoden joukkolainan tuotto nousi yli kolmeen prosenttiin, joka on korkein taso kahteen vuoteen. Kehittyvillä markkinoilla dollarimääräiset joukkolainat päätyivät aiempaa korkeammalle ja paikallisen valuutan joukkolainat alemmaksi.

Turkin liira arvosta lähti kuusi prosenttia Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Etelä-Afrikan randi ja Indonesian rupla putosivat myös pahasti.

Ylipaino osakkeissa

Pictet Asset Management pitää edelleen ylipainon osakkeissa, sillä varainhoitoyhtiön tärkeimmät mittarit osoittavat niiden nousun kiihtyvän. Joukkolainat Pictet siirtää neutraaliin painoon, koska niissä on tilaa lyhyen aikavälin nousulle.

Alueista varainhoitoyhtiö suosii edelleen Japanin ja kehittyvien markkinoiden osakkeita, ja pitää edelleen alipainon Yhdysvaltain osakkeissa. Arvostussyistä Pictet laskee pienen ja keskisuuren markkina-arvon osakkeet alipainoon.

Sektoreista Pictet suosii edelleen syklisiä osakkeita ja ylipainottaa energia-, materiaali- ja teollisuusosakkeita. Sijoituksia it-osakkeisiin varainhoitoyhtiö suosittaa vähentämään, mutta pitää finanssiosakkeet neutraaleina.

Lopulta varainhoitoyhtiö suosittaa vieläkin high yield -joukkolainoja enemmän kuin investointiluokan joukkolainoja, sillä kaupankäynti laadukkailla luotoilla on kallista.

Lähde: Cocomms Oy

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös