Asunnot ja kiinteistöt

Asuinkiinteistöt viime vuoden tuottavin kiinteistötyyppi

Asuinkiinteistöt olivat viime vuonna jälleen parhaiten tuottanut kiinteistötyyppi. Asuinkiinteistöjen kokonaistuotto oli viime vuonna 8,2 prosenttia, kertoo KTI Kiinteistötieto.

KTI Kiinteistöindeksi mittaa suorien kiinteistösijoitusten kokonaistuottoa, joka koostuu kahdesta komponentista: nettotuottoaste mittaa kiinteistöjen vuokratuoton suhdetta markkina-arvoon ja arvonmuutos kiinteistöjen vuosittaista arvojen kehitystä.

Kiinteistösijoitusten kokonaistuotto oli Suomessa 4,4 prosenttia vuonna 2013, KTI Kiinteistötieto kertoo tiedotteessaan.

Kokonaistuottoa painoivat alaspäin KTI:n mukaan etenkin toimistokiinteistöt, joiden tuotto jäi ennätyksellisen matalaksi 1,1 prosenttiin. Toimistokiinteistöt ovat perinteisesti suurin kiinteistösektori instituutiosijoittajien salkuissa, ja siksi toimistojen haastavat markkinanäkymät heijastuvat koko Kiinteistöindeksin tuloksiin.

Kiinteistösijoitusten vuoden 2013 nettotuottoaste pysyi edellisen vuoden tasolla 6,3 prosentissa, mikä on kansainvälisesti vertaillen sangen korkea taso. Käyttöasteiden edelleen jatkuva lasku painoi tuottoja alaspäin, mutta sopimusvuokrien nousu kompensoi osaltaan tyhjien neliöiden aiheuttamaa vajetta nettotuotoissa.

Asuinkiinteistöt olivat jälleen parhaiten tuottanut kiinteistötyyppi, sillä niiden kokonaistuotto oli viime vuona 8,2 prosenttia.

KTI:n mukan asuinkiinteistöjen nettotuottoaste pysyi korkean käyttöasteen ja vuokrien nousun tukemana 5,4 prosentissa, vaikka toisaalta myös kulujen nousujohteinen kehitys jatkui. Arvonmuutos jäi kuitenkin hieman viime vuosia matalammaksi, keskimäärin 2,6 prosenttiin.

Vuokra-asuntojen vahva kysyntä on KTI:n mukaan pitänyt asuntosijoitusten kokonaistuoton muita kiinteistötyyppejä korkeammalla tasolla vuodesta 2008 lähtien.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös