Indikaattorit

USA:n työllisyystilastot pettivät odotukset

Yhdysvaltoihin syntyi tammikuussa maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja vain 113 000.

Määrä oli selvä pettymys, sillä ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin mukaan odottaneet 180 000 uutta työpaikkaa.

Uusien työpaikkojen määrä oli heikoin lukema kolmeen vuoteen.

Työpaikkoja syntyi kuitenkin selvästi joulukuuta enemmän, jolloin uusia työpaikkoja syntyi vain 75 000. Joulukuun heikot työllisyysluvut laitettiin heikon sään piikkiin.

Yhdysvaltojen työttömyysaste on laskenut 6,6 prosenttiin, mikä on alhaisin lukema yli viiteen vuoteen. Tosin työttömyysasteen lasku selittyy osin sillä, että aiempaa suurempi osa työikäisistä amerikkalaisista on lakannut etsimästä työtä.

”Sekava ja hämmentävä työllisyysraportti”, toteaa Deutsche Bankin strategi Alan Ruskin Financial Timesille. Ruskinin mielestä lukemat eivät ole kuitenkaan niin heikot, että Yhdysvaltojen keskuspankki sen takia vetäytyisi velkakirjojen ostojen vähentämissuunnitelmistaan.

USA:n uusien työpaikkojen määrän kehitys on tärkeä indikaattori sijoitusmarkkinoille. Työllisyyden ja osakekurssien välillä on selkeä yhteys. Tosin nyt saadut tammikuun heikot työllisyysluvut eivät aiheuttaneet negatiivista kurssireaktiota markkinoilla.

Työllisyyden kehitys näyttäytyy huolestuttavampana, kun siitä puhdistetaan pois säätilan vaikutus. Oheinen CNNMoney-lehden kuvaaja osoittaa kuinka paljon työpaikkoja olisi tullut kuukausittain jos säätilan vaikutus työpaikkojen määrään olisi eliminoitu.

Joulukuun työllisyysluvut olisivat todellakin olleet huomattavasti paremmat kuin toteutunut. Kuitenkin tammikuun luku olisi ollut karmaisevan huono.

Kommentoi
Ylös
>