Markkinakommentit

Juhlat ohi Wall Streetilla – sijoitustuotot jatkossa vaatimattomia

Nobel-palkitun ekonomistin Robert Shillerin kehittämä arvostuskerroin ei lupaa ruusuisia aikoja Yhdysvaltojen osakemarkkinoille.

Yhdysvalloissa sijoittaminen osakemarkkinoille on ollut yhtä juhlaa muutaman viime vuoden aikana. S&P-osakeindeksi nousi vastikään jälleen uuteen kaikkien aikojen ennätykseen.

Vuoden 2009 pohjilta on indeksin pisteluku noussut alle 800 pisteestä lähes 1900 pisteeseen. Viiden vuoden aikana indeksin arvo on siis yli kaksinkertaistunut.

Jatkossa Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla tuottojen hakeminen on todennäköisesti kuitenkin vaikeampaa.

Tähän viittaa kausitasoitettu p/e-kerroin eli Shillerin p/e. Se mittaa osakeindeksin hintatasoa inflaatiokorjattuihin osakekohtaisiin tuloksiin viimeisen 10 vuoden ajalta. Shillerin p/e siis poistaa osakekohtaisten tulosten lyhytaikaisten nousujen ja laskujen vaikutuksen arvostuskertoimeen.

S&P-osakeindeksin tämän hetken Shillerin p/e –kerroin on korkea, peräti 25. Pitkän aikavälin Shillerin p/e-kertoimen keskiarvo (laskettuna 130 vuoden ajalta) on vain 16,5, kertoo CNNMoney. Osakkeet vaikuttavat siis selkeästi ylihinnoiteltuna historiallisesti tarkasteltuna.

Mitä korkea shillerin p/e –kerroin sitten tarkoittaa tulevien osaketuottojen kannalta?

Jättipankki Credit Suisse on laskenut, kuinka suuria tulevia viiden vuoden tuottoja on saatu erisuuruisilla Shillerin p/e –kertoimen arvoilla.

Tämän hetken noin 25 arvostuskertoimella inflaatiokorjatut tuotot ovat olleet viiden vuoden aikana vain 2,7 prosenttia. Mikäli Shillerin p/e nousisi yli 26:n, jäisivät viiden vuoden odotetut vuosituotot negatiivisiksi.

shiller-pe-5-vuoden-tuotot

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös