Talouden trendit

Kansainvälisen rahoitusalan kuumin trendi – vertaislainaaminen

Yksi kuumimmista suuntauksia rahoitusalalla tällä hetkellä on kiistämättä vertaislainaaminen.

Vertaislainaaminen tuo yhteen henkilöt jotka ovat rahan tarpeessa ja henkilöt joilla on ylimääräistä pääomaa. Tämä lähestymistapa tekee lainaamisen ja sijoittamisen tuottavaksi molemmille osapuolille, ilman välikäsiä. Lainaajat saavat edullisen lainan, kun taas sijoittajat saavat houkuttelevat korot.

On myös tärkeää, että vertaislainaaminen tarjoaa mahdollisuuden myös niille ihmiselle joilla on rahavaikeuksia ja jotka asuvat pankkien tai muiden perinteisten rahoituslaitoksien ulottumattomissa, tai joissa pankit ja rahalaitokset eivät ole yhtä aktiivisia kuin normaalisti.

Varmistaakseen, että myönnetty laina maksetaan takaisin, vertaislaina palvelut suorittavat riskikartoituksen joka on käytössä myös perinteisillä pankeilla. Koska vertaislaina palvelut useimmiten keskittyvät vain yhteen tuotteeseen, prosessi tähtää olemaan nopeampi ja avoimempi. Jos lainaajalla on vaikeuksia lainan takaisinmaksussa, vertaislaina palvelu yrittää löytää ratkaisun jotta lainaaja voisi jatkaa lainaerien takaisinmaksua, mutta tarvittaessa hoitaa myös perintäprosessin.

Sijoittajat jotka käyttävät vertaislaina palveluita, saavat tuottonsa useimmiten korkokatteesta.

On kaksi eri tapaa kuinka korot lainaajien ja sijoittajien välillä säädetään. Yksi mahdollisuus on, ettei korkoon vaikuteta. Tarkoittaen sitä että lainaaja valitsee koron jonka hän on valmis maksamaan ja sijoittajat päättävät haluavatko sijoittaa kyseiseen lainaan määrätyllä korolla.

Toinen mahdollisuus on, että vertaislainapalvelulla on oma riskimalli ja näin ollen pisteyttävät lainaajat eri riskiryhmiin. Jokaisella ryhmällä on oma hintataso, joka perustuu luottotietoihin. Hyvin todennäköistä on, että jälkimmäinen vaihtoehto tulee olemaan yleinen käytäntö alalla pitkällä aikavälillä sillä ennalta määrättyjen riskiryhmien ja niiden hinnoittelu tulee tekemään prosessista paljon ymmärrettävämpää ja avoimempaa molemmille lainaajille sekä sijoittajille.

”Vertaislaina palveluiden tarjoamat lainat ovat hyvin erityyppisiä. Vertaislainaamisesta erilaisen tekee se, että yksi laina voi olla suoraan rahoitettu satojen eri sijoittajien toimesta. ”Jokainen sijoittaja ottaen pienen palan lainasta.” Kertoo Bondoran toimitusjohtaja Pärtel Tomberg ”Sijoittajalle erinomainen tapa hajoittaa riskit eri lainojen välillä” Tomberg lisää.

Koska vertaislainatarjoajia on monia, myös Suomessa, tulisi sijoittajan ottaa huomioon useita eri asioita ennen sijoittamista. Lainaajan sitä vastoin on helpompi valita mitä vertaislainapalvelua käyttää sillä lainatarjous on helppo täyttää ja lähettää eri vertaislainatarjoajille.

Sijoittajat jotka ovat kiinnostuneita vertaislainaamisesta, paras tapa valita vertaislainapalvelu on katsoa kyseisen vertaislainapalvelun historiaan ja kuinka palvelu on pärjännyt aikaisemmin.

Hyvä tapa on myös etsiä sijoittajayhteisö. Tämä luo luottamusta ja mahdollistaa avoimen keskustelun muiden sijoittajien kanssa jotka ovat mahdollisesti sijoittaneet vertaislainoihin jo vuosia.

Vertaislainaaminen on melko uusi alue rahoitusalalla, tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää että alalla on erittäin vähän sääntelyä ja vertaislainapalvelut eivät ole Finanssivalvonnan (Financial Supervisory Authority) alaisena.

Ainoa Suomessa lisenssin alaisena toimiva vertaislainapalvelu on Bondora. Bondoralle on myönnetty lisenssi Iso-Britannian Financial Conduct Authority:n toimesta. On kuitenkin otettava huomioon ettei lisenssi itsessään tee sijoittamisesta turvallisempaa vaan sijoittajan tulee aina ottaa huomioon prosessiin ja sijoittamiseen liittyvät riskit. Aiheet on katettu hyvin vertaislainapalvelujen sivuilla.

Kommentoi
Ylös
>