Asunnot ja kiinteistöt

Hypo: Nyt on asunnonostajan markkinat

Asuntomarkkinoiden rakenneongelmiin ei ole tiedossa lyhyellä aikavälillä ratkaisuja. Vallitseva tilanne suosii asunnonostajia, väittää asumiseen erikoistunut luottolaitos Hypo.

”Asuntomarkkinoilla kaivataan nyt kipeästi luottamuksen kohenemista. Asuntokauppa käy hitaasti, mutta varmasti suurissa kaupungeissa, sillä muuttoliike jatkuu eli tarve kaikenlaisista asunnoista pysyy kasvukeskuksissa korkeana”, Hypo toteaa tiedotteessaan.

Odottavassa tilanteessa on Hypon mukaan tällä hetkellä päällä asunnonostajan markkinat.

Hallitus pyrkii viimein ratkaisemaan pääkaupunkiseudun ja Tampereen seudun rakenteellisia ongelmia, Hypo toteaa. Minihallitusneuvottelujen päätökset väyläinvestoinneista sidottiin kaupunkien tonttikaavoitukseen ja asuntotuotantoon. Hypon mukaan kaikenlaisia uusia asuntoja pyritään saamaan rakenteille, mutta ratkaisut tuovat helpotusta aikaisintaan vuodesta 2016 eteenpäin.

Hallituksen päätökset eivät kuitenkaan riitä.

”Tehdyt päätökset eivät yksin riitä saamaan aikaan positiivista käännettä kasvukeskusten asuntomarkkinoilla, vaan tarvitaan lisäksi luottamusta ja uskallusta tuottaa, ostaa ja korjata sekä rahoittaa asuntoja. Luottamus ja uskallus ovat työllisyyskehityksen varassa, mutta epävarmuus on lisääntymään päin”, Hypo toteaa.

Suomi kamppailee pahenevien talousongelmien, kuten heikentyvän työllisyysasteen ja kasvavan kestävyysvajeen kanssa.

”Suuryritysten yt-neuvotteluissa on yhä useammin siirrytty lomautuksista irtisanomisiin. Maan hallituksen kyky tehdä päätöksiä ennen tulevia vaaleja on kysymysmerkki, ja eläkeneuvotteluissa syksy tuntuu kestävän. Kansainvälisiä suhteita rasittavat Ukrainan kriisin jatkuminen ja talouspakotteet.”

Asuntomarkkinoilla paras tilanne on Hypon mukaan nyt ”dinkkuuntuneilla” sinkuilla, jotka etsivät isompaa yhteistä asuntoa ja omistuksessa kummallakin jo pari pienempää suhteellisen velatonta asuntoa kasvukeskuksessa. ”He ovat markkinoiden voittajia tänä päivänä. Valinnanvaraa ja mahdollisuuksia riittää.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös