Valuuttakurssit

Keskuspankkien toimet heikentävät euroa

Handelsbankenin mukaan keskuspankkien toimet alentavat euron ulkoista arvoa suhteessa dollariin.

Euron ulkoinen arvo suhteessa dollariin on heikentynyt kuluvan vuoden keväästä lähtien selvästi. Korkeimmillaan alkuvuodesta euro noteerattiin lähellä 1,4 dollaria. Nyt euron arvo on valahtanut alle 1,3 dollarin.

Muutoksen taustalla ovat Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin ja Euroopan keskuspankin EKP:n toimet.

Handelsbanken on jo pitempään arvioinut, että suhteellisesti kiristyvämpään suuntaan siirtyvä USA:n rahapolitiikka tukee ennen pitkää dollaria. Viimeisen puolen vuoden aikana näkemys on alkanut realisoitua, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Handelsbankenin mukaan Fed aikoo ilmoittaa velkaelvytyksen päätöksestä lokakuussa Samaan aikaan EKP rakentaa tasettaan TLTRO-ohjelmallaan ja mahdollisesti myöhemmin myös suoralla kvantitatiivisella elvytyksellä.

euro-area-currency

”Tämä on vihdoinkin konkreettinen osoitus rahapolitiikan suhteellisesta käänteestä, vaikka EKP:n lainat pankeille näyttävätkin jääneen ainakin eilisessä ensimmäisessä erässä odotettua pienemmiksi”, Handelsbanken kertoo.

Fedin ja EKP:n toimet on jo osittain hinnoiteltu valuuttakurssiin, mutta keskuspankkien toimet painavat euron kurssia edelleen alas, pankki uskoo.

Keskuspankkien toisistaan erkaantuvan rahapolitiikan taustalla on tietenkin erot reaalitaloudessa.

”Euroalueen talousuutiset ovat olleet heikkoja ja Yhdysvalloissa vahvoja, mistä kertoo mm. talouden yllätysindeksin kohoaminen korkeimmilleen lähes kahteen vuoteen”, Handelsbanken toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös