Indikaattorit

Euroalueen kasvu alkanut hivenen kiihtyä

Yhä selvempiä merkkejä näkyy siitä, että öljyn hinnan lasku ja EKP:n toimet alkavat kohentaa euroalueen talousnäkymiä.

Euroalueen talouselämän luottamus on tosin vielä hivuttautunut vain hieman ylöspäin. Kuten olettaa saattaa, öljyn hinnan laskun piristävä vaikutus näkyy ensi sijassa kuluttajien kohenevassa luottamuksessa. EKP:n toimet näkyvät vahvasti rahan määrän kiihtyneessä kasvussa, joka yleensä viiveellä heijastuu talouslukuihin. Talouselämän luottamus ja luotonanto ovat piristyneet etenkin Espanjassa ja Italiassa, jotka ovat myös EKP:n toimista eniten hyötyviä maita.

Euroalueen talouselämän yleinen luottamus hivuttautui komission kyselyn mukaan edelleen vain hivenen ylöspäin tammikuussa. Vielä nämä lukemat eivät lupaa merkittävää kasvun kiihtymistä. Luvut kertovat kuitenkin jo orastavasta paranemisesta, eikä mistään itseään vahvistavasta deflaatiokierteestä. Tämän myötä pienemmilläkin elvytysruiskeilla on mahdollista saada kasvu kiihtymään.

Euroalue-luottamus-012015

Kuukausi kuukaudelta Espanjan asema euroalueen kasvuveturina vahvistuu. Rohkaisevaa oli myös luottamuksen koheneminen Italiassa viime vuoden loppupuoliskon heikkouden jälkeen. Saksassa on näkyvissä ainoastaan pieni paraneminen ja Ranska laahaa yhä selkeämmin jäljessä.

Lue loput artikkelista tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös