Raaka-aineet

Öljyn hinnan romahduksen voittajat ja häviäjät sijoitusmarkkinoilla

öljy-raaka-aineet-012015

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investments tarkastelee öljyn hinnan äskettäisen romahtamisen vaikutuksia tuottajiin, öljyntuojiin ja öljynviejiin uusimmassa Global Outlook -katsauksessa.

Kotitaloudet kuuluvat hyötyjien joukkoon, mutta öljypalveluyhtiöt sekä öljyn viennistä riippuvaiset maat kärsivät.

“Öljyn hinnan laskun vaikutuksia hinnoitellaan nyt esimerkiksi Venäjän valuuttaan, Ison-Britannian öljy-yhtiöiden osakkeiden hintoihin sekä Yhdysvaltain energiasektorin high yield -lainoihin. Tarjontapuolen tekijät ovat siis kysyntäpuolta tärkeämpiä, ja keväällä 2015 halventuneen energian hyötyjen pitäisi alkaa tulla näkyviin kulutuksessa ja muiden kuin öljyyn kytkeytyvien yhtiöiden investoinneissa”, sanoo Standard Life Investmentsin pääjohtaja Keith Skeoch.

Päästrategi Andrew Milliganin mukaan rahastonhoitajien on oltava erittäin valikoivia ja pidettävä mielessään, mitä eri vaikutuksia merkittävillä valuutta- ja hyödykeliikkeillä, eri omaisuuslajien erilaisilla tuottoprofiileilla ja entistä volatiilisemmilla pääomavirroilla on.

”Esimerkiksi öljy saa aikaan suuria eroja maiden ja sektoreiden välille. Tämä on lisäsyy pysyä neutraalina kehittyvien markkinoiden suhteen ja luottaa osakkeiden valintaan arvon lisäämiseksi salkkuun.”

http://www.standardlifeinvestments.com/exported/pdf/House_View/House_View_M01_15.pdf

Eurooppalaisiin osakkeisiin erikoistunut sijoitusjohtaja Susan Tarry näkee öljyn hinnan laskun takia mahdollisuuksia lentoliikenteessä ja etenkin Ryanairissä. Sen sijaan Saipemin kaltaisissa öljylaitteisiin ja -palveluihin keskittyvissä yhtiöissä riskit kasvavat.

http://www.standardlifeinvestments.com/exported/pdf/Focus_on_Change/Focus_on_Change_M01_15.pdf

Globaaleihin kehittyviin markkinoihin erikoistunut sijoitusjohtaja Mark Vincent sanoo, että nykyarvioiden mukaan nykyisin öljyn hinnan taso maksaa Venäjälle 100 miljardia dollaria vuodessa. Tämän päälle tulee 40 miljardia dollaria Ukrainan kriisin aiheuttamista pakotteista.

”Kaikki eivät kuitenkaan valita ruplan laskua. Yksi kukoistavista yhtiöistä on Norilsk Nickel, Venäjän suurin kaivosyhtiö, joka tuottaa enimmäkseen ulkomailla myytävää nikkeliä ja palladiumia. Näiden hinnat ovat dollareissa, joten sen vahvuus ruplaa vastaan on suorastaan lahja yhtiölle.”

http://www.standardlifeinvestments.com/exported/pdf/Region_In_Focus/Region_In_Focus_M01_15.pdf

Kehittyvien markkinoiden velkatiimin vetäjän Richard Housen mukaan laskeva öljyn hinta vaikuttaa merkittävästi Venezuelaan.

”Viranomaiset eivät kuitenkaan näytä olevan halukkaita muuttamaan politiikkaa. Vaikka Venezuelan öljyvarannot kuuluvat maailman suurimpiin, markkinat pitävät erittäin todennäköisenä, että valtio joutuu vararikkoon seuraavien muutaman vuoden aikana.”

http://www.standardlifeinvestments.com/exported/pdf/Emerging_Market_Debt/Emerging_Market_Debt_M01_15.pdf

Kommentoi
Ylös
>