ETF-analyysit

7 ETF-rahastoa, joilla voit hyötyä öljyn hinnan noususta

Öljyn hinta on kääntynyt vastoin ennusteita nousuun. Millä ETF-rahastoilla voi hyötyä öljyn hinnan noususta?

Öljyn hinnan ennustettiin laskevan jopa 20 dollariin barrelilta. Näin asiasta uutisoi mm.Talouselämä. Hintojen ennustaminen on tunnetusti mahdotonta. Siksi sijoittajan kannattaa luottaa omaan maalaisjärkeen ja vähentää hötkyilyä. Emme osaa ennustaa, mihin suuntaan öljyn hinta seuraavaksi menee. Faktoja kuitenkin ovat:

  • Lyhyen tähtäimen pohjakosketus on nähty ja trendi on nouseva
  • Hinnan nousua voi hyödyntää monella eri tavalla

Monelle sijoittajista voi tulla yllätyksenä, ettei markkinoilta oikein löydy tuotteita, joilla voi sijoittaa suoraan öljyyn. Sertfikaatit, ETC:t ja muut pörssinoteeratut tuotteet sijoittavat usein futuureihin, joiden hintakehitys poikkeaa öljyn ”päivän hinnasta”. Tästä syystä sijoittaja voi pettyä, kun öljyn hinta on noussut pohjilta 30 %, mutta pörssinoteerattu sijoitustuote on  noussut vain 10-20 %. Syy ei ole pörssinoteraatun sijoitustuotteen, vaan sijoittajan, joka ei ole tiennyt, mihin sijoittaa.

Öljyn hintakehitykseen sidotut ETC:t

Öljyn Brent-laatu (lähimmän kuukauden futuurit). Tarkkaan ottaen kyseessä ei ole ETF, vaan ETC (Exchange-Traded Commodity).

  • Kaupankäyntivaluutta on USD, josta aiheutuu sijoittajalle valuutanvaihtokustannuksia
  • Öljyn hinta noteerataan USD:ssa, joten eurosijoittaja altistuu valuuttakurssiriskille (dollarin heikentyminen heikentää eurotuottoja)
  • Esim. 17.3.-15.5. välillä ETC:n hinnan muutos on ollut 11,8 %, kun vastaavasti Öljyfutuurien hintaindeksin muutos on ollut 24,9 %.

Energia, kehittynyt strategia.  Seuraa raaka-öljyn, lämmitysöljyn, kaasun ja bensiinin hintakehitystä.

  • Kaupankäyntivaluutta on USD, josta aiheutuu sijoittajalle valuutanvaihtokustannuksia
  • Energiaindeksin hinta noteerataan USD:ssa, joten eurosijoittaja altistuu valuuttakurssiriskille (dollarin heikentyminen heikentää eurotuottoja)
  • Esim. 17.3.-15.5. välillä ETF:n hinnan muutos on ollut 16,5 %.

Houkuttelevimmat osake-ETF:t, jotka hyötyvät öljyn hinnan noususta

Aina ei kannata etsiä eksoottisia tuotteita, joiden hintakehitystä tai riskejä ei ymmärrä. Useimmille sijoitusideoille löytyy yhtä hyviä tai jopa parempia instrumentteja toteuttaa idea. Jos sijoittaja uskoo öljyn hinnan nousevan, ei hänen tarvitse sijoittaa suoraan öljyyn, vaan hän voi etsiä osakkeita, sektoreita tai maita, jotka hyötyvät öljyn hinnan noususta. Helsingin pörssistä löytyy Neste Oil, jonka kurssi tosin ei viime aikoina ole juurikaan korreltoinut öljyn hintakehityksen kanssa…

Alla olevat Sijoittaja.fi:n 5 ETF-valintaa luettavissa vain jäsenille

Liity Sijoittaja.fi:n jäseneksi täältä!

Timo Heikkila Sijoittajafi

Kirjoittaja Timo Heikkilä on Sijoittaja.fi:n perustaja ja toimii Sijoittaja.fi:n hallituksen puheenjohtajana. Heikkilällä on kymmenen vuoden kokemus rahoitusalalta.

Artikkeli julkaistu alunperin Sijoittaja.fi-sivustolla 17.5.2015.

Kommentoi
Ylös
>