Kumppaniblogit

Voisiko sijoittaminen olla yksinkertaista?

10 prosentin kurssilaskun jälkeen suomalaisten osakkeiden hinnat ovat hieman nousseet. Tämä tieto ei juuri sijoittajan päätöksentekoa helpota, sillä historia on aina tiedossamme, mutta tuoton määrää tuleva kehitys. 

Voiko tulevaa kehitystä ennustaa? Lyhyen aikavälin pörssikehityksen ennustaminen on aina ollut vaikeaa, ja asiantuntijoiden osumatarkkuudessa ei ole ollut kehumista. Mutta kuinka tärkeää lyhyen aikavälin tapahtumien ennustaminen on?

Otan esimerkiksi sijoitukseni Marimekkoon. Jos minun pitäisi arvata kuluvan vuoden pörssikomeetan nimi, niin en takuulla löisi vetoa Marimekon puolesta. Tavoitteeni on kuitenkin vähintään 10 vuoden päässä, joten kuluvan vuoden kurssikehitys ei ole tärkeää. Olen ryhtynyt Marimekon omistajaksi, koska luotan yhtiön kykyyn puhutella uusia asiakkaita ympäri maailmaa. Marimekon myynti Suomen ulkopuolella onkin kasvanut voimakkaasti, mutta tulos on vielä kaukana 2000-luvun erinomaisista lukemista.

Oman arvioni mukaan Marimekolla on hyvä mahdollisuus saavuttaa noin kymmenessä vuodessa 200 miljoonan euron liikevaihto ja tehdä sillä noin 20 miljoonan liiketulos. Jos tämä optimistinen skenaario toteutuu, niin yhtiön (netto)hinta pörssissä on jotain aivan muuta kuin nykyinen 80 miljoonaa euroa.

Kuinka todennäköisesti esittämäni optimistinen skenaario toteutuu? Mikä on negatiivisen kurssikehityksen todennäköisyys? Nämä ovat erittäin hyviä kysymyksiä (vaikka ne itse esitinkin), mutta ei minulla ole niihin täsmällisiä vastauksia. Olen Marimekon omistaja, koska pidän yhtiön menestysmahdollisuuksia hyvinä.

Taloustilanteen vaihtelut vaikuttavat myös Marimekon vuosittaiseen tulokseen, mutta pitkällä aikavälillä Marimekon oma tekeminen on tärkeintä. Pidän Marimekon tavasta toimia, joten en murehdi yleisen taloustilanteen viimeisimmistä spekulaatioista. Talouskehitys tulee tarjoamaan yllätyksiä, mutta en oikein keksi yhtään hyvää syytä siihen, että kävisin kauppaa omistamillani Marimekon osakkeilla tulevaa kurssikehitystä arvaillen. On paljon yksinkertaisempaa omistaa hyvää bisnestä ja jättää vaikea talousennustaminen muiden murheeksi.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös